Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nedir?


Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nedir?
05-02-2021

    Bireyin boyuna göre uygun ağırlığını bulmak için pratikte kullanılan yöntem beden kitle indeksi (BKİ) olarak adlandırılmaktadır. Vücut ağırlığının boyun karesine bölümüyle elde edilir (kg/m²). Beden kitle indeksinin 20-24,9 arasındaki değeri bireyin ağırlığının boya gören normal olduğunu gösterir.

    Bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının artmasıyla boya göre ağırlığın istenilen düzeyin üstüne çıkmasına şişmanlık denilmektedir. Beden kitle indeksi şişmanlığın tanısında kullanılan yöntemlerden birisidir. Yaş arttıkça ideal olan BKİ değeri doğal olarak artış gösterebilmektedir.
    Beden ağırlığının istenilen düzeyin %20’nin üzerine çıkması durumunda hipertansiyon, hiperlipidemi, koroner kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Bütün bu hastalıkların birleşimiyle metabolik sendrom görülebilmekte, Vücudumuzdaki yağ oranının artmasına bağlı olarak kanser için risk oluşturmaktadır. İdeal beden ağırlığının üzerine çıkılan kg arttıkça ölüm riskinin artışına kadar giden sonuçlara ulaşılmıştır.
Bütün bu bilgiler ışığında ideal kilomuzu bilmek ve ideal olan kilo sınırımızın altına düşmemek, üzerine çıkmamak sağlığımız için en doğru tedbirdir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp