Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Çocuğum Hiperaktif Mi?


Çocuklarda Hiperaktivite Bozukluğu Nedir? Çocuğum Hiperaktiv Mi?
23-08-2021

Çocuklar doğdukları ilk andan itibaren çevresiyle etkileşim ve iletişim halindedirler. 2-3 yaşlarından itibaren yürürler ve sürekli bir koşuşturmaca içerisindedirler. Başlarda sevimli görünen bu hareketlilik çocuk 6-7 yaşlarına geldiğinde aileleri endişelendirmeye başlayabilir. Son dönemlerde oldukça sık karşılaşılan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan aileler endişelense de hareketli ve enerjik çocuk ile DEHB ayırmak için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç vardır.

Çocuklarda hiperaktivite hangi belirtilerle, nasıl anlaşılır ve erken tanı bu bozukluk için ne derecede önemli merak ediyorsanız gelin birlikte göz atalım!

Hiperaktivite Nedir? Kaç yaşında anlaşılır?

İlginizi Çekebilir: Aile Tutumlarının Sosyal Fobi Üzerindeki Etkisi

Dikkat eksikliği ve hiiperaktivite bozukluğu (DEHB) hemen hemen her toplumda oldukça yaygın olarak görülen bozukluklardan birisidir. Çocukluk çağında ise en sık karşılaşılan bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. DEHB çocuğun ev ve okul yaşamını olumsuz etkileyen, sosyal ilişkilerini zedeleyen tedavi edilmediğinde ise etkileri yaşam boyu süren nöropsikolojik bir bozukluktur. DEHB kişinin okul ve ev yaşamına son derece önemli zararlar verebilen tedavi edilmediğinde ise önemli hasarlara yol açabilen bir rahatsızlıktır.

Hiperaktivite çocukluk döneminde 3-4 yaş itibariyle kendini belli etmeye başlar. Ancak bu dönemin doğal bir özelliği olan hareketlilik ve dikkat eksikliği tanı koyulmasını zorlaştıran ve kafa karıştıran bir durumdur. 

Çocuklarda Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Çocukların gelişim döneminin doğal bir parçası olan hareketlilik ve dikkatsizlik, aileler tarafından DEHB belirtileri ile karıştırılmakta ve endişelenmelerine sebep olmaktadır. DEHB teşhisi konulabilmesi için aşağıda verilen belirtilerin 6 ya da daha fazlası bir veya daha çok ortamda birçok kez kendini göstermiş olmalıdır. Çocuğun bir gün hiç yerinde duramaması, bir gün çok konuşması DEHB olduğunu göstermez. Kesin tanı için uzman görüşü almak şarttır.

  1. DEHB olan çocuklar olduğu yerde sabit duramaz ve elleri ayakları sürekli hareket halindedir.
  2. Çoğu zaman oturduğu yerden beklenenden daha erken kalkar.
  3. Koşar, tırmanır bitmek tükenmez bir enerjiye sahiptir.
  4. Karşısındaki kişi soru sorduğunda bitirmesini bekleyemez ve anında cevap verir.
  5. Sıra beklemekte oldukça zorlanır. 
  6. Çok konuşur.

Hiperaktivite de Erken Tanının Önemi

DEHB olan çocuklar okula başladıklarında dikkatsiz ve dürtüsel davranışları sebebiyle tembel veya beceriksiz olarak etiketlenmektedir. Etiketlemeler çocuğun özgüveninin düşmesine ve düşük benlik algısı geliştirmesine sebep olmaktadır. Okul öncesi dönemde tanının koyulması çocuğun okul içindeki kurallı yaşama alışması için oldukça önemlidir. Okul öncesi dönemde sıra bekleme, dinleme izleme, ilişki kurabilmee ve karşısındakini dinleme becerisi kazandırıldığında birçok sorun okul yaşamına yansımadan ele alınmış olur. Aksi taktirde okul eğitim fırsatlarından ve sosyal ilişkilerden mahrum kalan çocuk depresyon, anksiyete gibi daha farklı psikolojik problemlerle karşı karşıya kalabilmektedir. 

Erken dönemde konulan tanı ile okul yaşamında öğretmen ve okul psikolojik danışmanı tarafından yürütülen eşgüdümlü çalışmalar akademik gelişimini destekleyerek eğitim fırsatlarından en yüksek verimi alması için oldukça önemlidir. 

Hiperaktivite Tedavi Yöntemleri

DEHB tedavisi için aile desteği ve öğretmen iş birliği oldukça önemlidir. Çocuğun olumlu tüm davranışlarının pekiştirilmesi, eğitiminin desteklenmesi özgüveninin artmasını sağlayarak başarılı bir eğitim hayatı geçirmesini sağlayabilir. Ebeveynler ve öğretmenler arasında sağlanan psiko-sosyal eğitime ek olarak sistemli terapiler ve ilaçlı müdahaleler küçük çocuklarda hiperaktivite tedavisi için oldukça etkili yöntemler arasındadır. 

Bahsetmiş olduğumuz belirtilerden en az 5’ini birden çok alanda, birçok kez gözlemlemişseniz vakit kaybetmeden bir uzmanla iletişime geçmenizi öneriyoruz.  Dijital bir klinik olan jetklinik.com adresimizi ziyaret ederek, destek almak istediğiniz konuda uzman seçebilir ve randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp