Deprem Korkusu Nedir? Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?


Deprem Korkusu Nedir? Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?
18-07-2021

Ülkemizin aktif deprem kuşağında bulunması ve son dönemlerde ülkemizde sık sık deprem haberleri duymak ya da depremi yaşamak insanların bu konudaki endişelerini arttırıyor. Şiddeti ne olursa olsun deprem; herkesi korkutan, endişelendiren bir durumdur. Fakat bazı kişiler için bu endişe oldukça zorlayıcı ve günlük hayatı etkileyebilecek düzeye ulaşabilir.

Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişinin yalnızca kendi yaşamı için tehlikeli gördüğü bir duruma karşı endişelenmesi değil; ailesi, arkadaşları ve çevresi için de endişelenmesini içine alan geniş çaplı bir durumdur. Deprem korkusu (seismophobia), aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisidir diyebiliriz. Yani sadece depremin kendisinden değil olası sonuçlarından, sevdiklerimizi kaybetmekten ve ölüme karşı duyulan yoğun korkuyu ifade eder. Belirsizlikle daha da tetiklenen deprem korkusunda kişi deprem durumundan kaçamayacağını düşünerek aşırı strese ve kaygıya kapılır ve yaşadığı farklı olaylarla bu durum tetiklenebilir.

Peki birçok kişinin yoğun olarak yaşadığı deprem korkusu nedir? Bu korkuyla başa çıkmak ve yenmek için neler yapılmalıdır? Tüm bunlar içim yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Deprem korkusu (seismophobia) nedir?

Deprem, sonuçları öngörülemeyen bir doğal afettir. Bu nedenle kontrolümüz dışında gelişen bu duruma karşı korku duygumuz tetiklenir. Deprem kelimesini duyduğumuzda bile birçoğumuz “tehlikedeyim”, “güvende değilim”, “bununla baş edemem” gibi düşüncelere kapılabiliriz. Aynı zamanda bu düşüncelere panik halinde olma, çaresiz hissetme, ölüm korkusuyla karşılaşmış olmanın verdiği endişe duyguları eşlik edebilir. Diğer tüm doğal afetlerde olduğu gibi güvenliğimizi tehdit eden bu duruma karşı hissettiğimiz negatif duygu ve düşünceler de son derece normaldir.

Depremi yaşamış olmak ya da deprem haberlerine ve görüntülerine maruz kalmak kişilerde deprem korkusu (seismophobia) oluşmasına neden olabilir. Deprem korkusu günlük hayatımızı oldukça zorlayabilir. Zihnimiz sürekli olarak depremle ilgili düşüncelerle meşgul olabilir ve depremin ne zaman gerçekleşeceği konusundaki belirsizlik hisleri kaygı hislerimizin daha da artmasına neden olabilir.

Deprem korkusu (seismophobia) belirtileri nelerdir?

Her birimizin olaylar karşısında verdiği tepkiler, psikolojik sağlamlığı, baş etme becerilerimiz ve sosyal destek kaynaklarımız birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle deprem gibi durumlarla karşılaştığımızda da çok çeşitli tepkiler ve sonuçlarla karşılaşmamız mümkündür. Depremden sonra uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorluklar yaşayabiliriz. İştahsızlık ve farklı yeme problemleri de deprem korkusuyla birlikte görülebilen belirtilerdendir. Gün içinde sık sık öfke, korku, huzursuzluk ve çaresizlik hislerine kapılabilir ve günlük aktivitelerimize odaklanmakta, yaşadığımız olayları hatırlamakta ve karar vermekte güçlükler yaşayabiliriz. Bununla birlikte zorlayıcı travmatik deneyimlerden uzaklaşmak için farklı psikolojik tepkiler de geliştirebiliriz. Tüm bunlar deprem korkusunun belirtileri arasında yer alırken aynı zamanda travma sonrası stres bozukluğunun da belirtileridir.

Deprem korkusu ile başa çıkmak için yapılabilecek şeyler nelerdir?

Depreme karşı geliştirilen bu korku ile başa çıkmak kişiler için oldukça zorlayıcıdır. Peki, deprem korkusu ile başa çıkmak için neler yapabilirim? diye düşünüyorsanız, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak farklı şeyleri denemek deprem korkusu ile başa çıkmak konusunda yardımcı olacaktır. Bunlar;

  • Günlük rutininize farklı aktiviteleri dahil etmek,
  • Uyku düzeninize önem vermek,
  • Yaşadıklarınızı paylaşmak,
  • Beslenmenize dikkat etmek,
  • Gerektiğinde psikolojik destek almaktan çekinmemek, şeklinde sıralanabilir.

 Son zamanlarda ülke olarak sıkça yaşadığımız depremler sizi de etkiliyor ve kaygı seviyenizin artmasına neden oluyorsa bu kaygı ile başa çıkabilmek için kendinize iyi gelen şeyleri deneyebilir, bunları hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Deprem korkusu nasıl yenilir?

Deprem ülkemizin bir gerçeği ve deprem korkusu ile başa çıkmak için önlem almamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Son günlerdeki depremler ve uzmanların sıklıkla uyarılarda bulunduğu büyük İstanbul depremi karşısında korkmamız ve kaygılanmamız anlaşılabilir bir durum. Deprem korkunuzu yenmek için öncelikle korkunuzun farkında olmalı ve bundan kurtulmayı gerçekten istemelisiniz. Bununla birlikte korkunuzu bastırmak ve yaşadıklarınızı içinize atmak daha derin izler bırakarak sizi zorlayacaktır. Dolayısıyla yaşadıklarınızı paylaşmak sizi rahatlatacak ve deprem korkusu ile başa çıkmanıza da yardımcı olacaktır.

Depreme karşı yaşadığımız duygular ve İstanbul deprem korkusu eğer rutin işlevlerinizi engellemeye başladıysa ya da gerçekten bu konuyu sizi gerçekten dinleyecek ve anlayacak birileri ile paylaşmak istiyorsanız online terapi desteği almak en doğru tercih olacaktır. Günümüzde her alanda olduğu gibi psikoloji alanında da online yaşama geçişin gelişmesiyle birlikte psikolojik destek almak herkes için kolaylıkla ulaşılabilir bir hale geldi. Her konuyu ve özellikle de depreme karşı yaşadığınız yoğun kaygı ve korku için deprem online tedavi hizmetine kolayca ulaşabilir ve destek alabilirsiniz. Kendinizi en rahat hissettiğiniz yerde, eviniz ya da farklı bir yer olabilir, ulaşmak istediğiniz uzmana hızlı bir şekilde ulaşarak görüşmelerinizi gerçekleştirebilir ve bu sorununuzu yenmek için ilk adımı atabilirsiniz.

Deprem online tedavi sürecinde amaç, kişilere bu korku ile başa çıkma becerisi kazandırmaktır. Hepimizde bir kaygı ve korku yaratan deprem aradan belli bir süre geçmesine rağmen hala sizi etkilemeye devam ediyorsa profesyonel bir destek almak en sağlıklı yol olacaktır.

Aynı zamanda farklı aktiviteler ile uğraşmak, müzik dinlemek, nefes çalışmaları, gevşeme ve rahatlama egzersizleri yapmak, meditasyon yapmak da yaşadığınız yoğun duyguların rahatlamasına oldukça yardımcı olacaktır.

Jetklinik.com alanında uzman ve deneyimli kişiler ile bu uzmanlara ihtiyacı olan danışanları online bir platform üzerinden buluşturuyor. Gizlilik ve karşılıklı güven ilişkisine dayalı olarak gerçekleştirilecek bu görüşmeler ile deprem korkunuz başta olmak üzere tüm konularda destek alabilirsiniz. Sitemizde yer alan uzmanları ve çalışma alanlarını inceleyerek kendiniz için en uygun uzmanı bulabilir ve güvenle görüşmelere başlayabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp