Uzmanından Doğum Sonrası Depresyon İle İlgili Merak Edilenler


Uzmanından Doğum Sonrası Depresyon İle İlgili Merak Edilenler
13-02-2022

Annelik Depresyonu Nedir?

Postpartum depresyon  (Gebelik ve doğum sonrası dönemde)  annenin kaygı  ve stres altında kalması en muhtemel olan birçok belirsizliği beraberinde getiren, doğum sonrası annenin;  bebeğin sağlığının  doğum esnasında  ya da  doğum sonrasında ortaya çıkabilecek olumsuz risk düşüncelerinin yaşanan kaygı ve stresi daha da arttırmasıdır. Yaşanan bu kaygının yalnızca anne için kalmayıp bebeği de  ve aileyi de etkilediği gözlenmketedir.

 Doğum Sonrası Depresyonu En Belirgin Belirtileri Nelerdir ?

Hamilelik süresince anne adayları olumlu duygular hissedebileceği kaygı, huzursuzluk, mutsuzluk, ani öfke patlamaları bu süreçte gözükebilir.

 Hamile kadının bedenindeki değişiklikler kilo alımlar ani hormonel değişiklikler olumsuz duyguları tetikleyici faktörler olabilir. Yeterince iyi bir anne olacak mıyım, bebeğime yeterince iyi bakalım verebilecek miyim, dinlenen olumsuz doğum öyküleri  annenin aklından geçer ve kaygıya yol açabilir. Bunlara ek olarak annede;  Çökkün duygu durum, etkinliklere karşı  ilgide azalma ya da zevk almama durumu, Uykusuzluk çekme ya da aşırı uyuma, psikodevinsel hızlanma ya da yavaşlama,  bitkinlik ya da içsel gücün kalmaması, değersizlik ya da aşırı suçluluk duyguları,  düşünmekte ya da odaklanmakta güçlük çekme , yineleyici ölüm düşünceleri, kendini öldürme düşünceleri ya da girişimi

Yeni Annelere Tavsiyeler

Bu yeni ve belirsiz süreçte anne adaylarının alacağı sosyal destek oldukça önemli bir yere sahiptir.  Gelecek yeni sürece hazırlanmak; psikolojik, fizyolojik, sosyal, ekonomik öngörülebilir planlar yapmak.

Bilgiyi doğru yerden doğru kaynaktan almaya özen göstermek. İnternetten ya da olumsuz hamilelik tecrübelerini sürekli olarak paylaşan kanallardan ve bunlar yakın eş dost akrabanız dahi olsa kulaklarınızı kapamak  bilgiyi en güvendiğiniz kadın doğum uzmanı doktorunuzdan almak sizi psikolojik olarak koruyacaktır.

Anne ve baba adayları hamilelik süresince de çocuk bakımı doğum süreci veya bebek geldikten sonra sizi ilk aylar neler bekliyor bu süreç hakkında daha sağlıklı geçirmek için kitap okuyabilir çeşitli  eğitimlere seminerlere katılabilirler.

Doğum Sonrası Depresyon ve  Tedavisi

Doğumdan sonra annenin bedeninde salgılanan hormonlar da ani ve ciddi bir düşüş gerçekleşiyor. Annenin hissettiği duygular da ciddi bir dalgalanma oluşuyor. Bu çok olağan olduğu gibi bunun yanında anne adayında isteksizlik, keyifsizlik, tek başına kalma isteği gibi durumlar yaşanabiliyor. Fakat bu durum 15 gün aşıyor ve tablonun  giderek yoğunlaşmasıyla postpartum dediğimiz durumdan söz ediyor olabiliriz. Bu belirtiler şiddetlidir, anne adayında ani öfke patlamaları ağlama krizleri bebekle bağ kuramama, bebeğe yeterince duygu hissetmeme ya da yeterince ya iyi bir anne olamama düşünceleri ile birlikte görülebilir . Etrafındaki hiçbir sosyal desteği istememe kendine zarar verme düşünceleri veya daha da ileri boyutunda bebeğe zarar verme düşünceleri söz konusu olursa hamilelik depresyonu söz konusu olabilir. Burada muhakkak bir uzmandan destek alınmalıdır. Hamilelik depresyonunu sosyal destekler çok besler, yeterli eş desteğini alamaması veya çevresindeki dostlarından kendi annesinden veya kayınvalidesinden yeterli desteği alamıyorsa veya tam tersi diğer bir uçta fazla destek alıyorsa evin içerisinde Çekirdek aile dışında diğer Üyeler fazlaca dahil oluyorsa, anne adayının da depresyon süreci tetiklenebilir.  Eğer istenmeyen bir gebelik söz konusu ise istenmeyen gebeliğin sonucunda bebek dünyaya geldiyse veya doğumdan hemen sonra boşanmalar söz konusu olabiliyorsa annelik sonrası depresyon ortaya çıkabilir.

Bu durum anneyi etkilediği gibi anne bebek arasındaki ki teması ilk nesne ilişkisini olumsuz etkileyerek ilerleyen süreçlerde daha olumsuz bir tabloyla karşımıza çıkabilir.

Bu süreçler çok rahatsız edici bir boyuta zihni meşgul ediyorsa bir uzmandan fayda almak önemlidir.

Neler Yapılabilir ?

  • Duygularınızın farkına varıp bu durumla devam etmek üstünü kapatmak o durumu bir süre için ertelemiş görünse de zaman içinde özellikle eşinizi ve yakın çevrenizi olumsuz etkileyebilir. Duyguları konuşmak, ifade etmek, paylaşmak destek almak öncelik olarak doğumdan sonraki süreç için hazırlık için önemlidir. Sürece eşinizi dahil etmek olası problemleri prova etmek kaygıyı azalttığı gibi eşinizi de adapte etmekte faydalı olacaktır.
  • Yalnız kalmak size cazip fikirmiş gibi görünse de tüm günü aynı şekilde geçirmemek, sosyal çevrenizden destek almak, hamile gruplar ya da güvendiğiniz sizi olumsuz etkilemeyecek anneler ile bir araya gelmek gerek duygusal gerek ön hazırlık anlamında destek sağlayacaktır.
  • Artan sorumluluklar, yeni bir sürecin başlaması ile birlikte destek almaktan çekinmemek gereklidir. Evin sorumluluklarının artması ile birlikte yetişemediğinizi düşünmeniz size kaygı yaşatabilir. Bu yeni sürecin karı koca ilişkilerini olumsuz etkilememesi için yardım talep etmekten dolayı kendinizi kötü  ya da suçlu hissetmeyin.
  • Esnemek hayatın doğasında vardır. Artan sorumluklarınızın hepsini tamamlamaya çalışarak önce kendinizi büyük bir yarışa sonrasında bebeğinizle ilişkinize zarar vermeyin. Ev düzeninize daha az kontrol, daha az sorumluluk alarak kendinizi ve sınırlarınızı çizin.
  • Bazen içinizden hiçbir şeyin gelmemesine müsaade edin. Rahatlamaya alan tanıyın.
  • Bağırsaklarımız ikinci beynimiz ve bu nedenle yediklerimiz hayatımızı etkiliyor daha sağlıklı beslenmeye dikkat edin . 
  • Zor bile olsa eskiden size keyif veren şeylere dönmeye çalışın. Günlük  kısa yürüyüşler, kendinize ayırdığınız kısa da olsa kalan zamanlarınızı değerlendirmek, ılık bir duş rutinleri oluşturup süreci daha kolay adapte olmanızı sağlayacaktır.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp