Evlilik Terapisi Nedir? İlişki Terapisi Neden ve Nasıl Yapılır?


Evlilik Terapisi Nedir? İlişki Terapisi Neden ve Nasıl Yapılır?
17-06-2021

Tüm çiftler çatışma yaşar. Bazıları için ekonomi savaşları; diğerleri için bu eksik bir değer veya sürekli bir tartışma dönemi. Şimdi de koronavirüs salgını, başka bir potansiyel stres unsuru daha ekledi: Evde birlikte daha fazla zaman geçirmek gerginlikleri şiddetlendirebilir veya bir ilişkideki gizli çatlakları açığa çıkarabilir.

Böyle durumlarda terapi yardımcı olabilir. Bazılarının inandığının aksine, bu suçluyu bulmakla ilgili değil- kimin neyi yaptığı veya kimin suçlanacağıyla ilgili değil. New York'ta bir ilişki ve aile terapisti olan Tracy Ross, "çift terapisi, iletişim kurmak ve ihtiyacınız olanı sormak için araçlar sağlar" diyor.

Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre, terapiyi tercih eden çiftlerin yaklaşık yüzde 75'i, evlilik terapisinin ilişkilerini geliştirdiğini söylüyor. Ross, “Birçok çift bana hafta boyunca dikkatlerini dağıtmadan birbirlerine odaklandıkları tek saat olduğunu söylüyor” diyor.

Evlilik Terapisi Nedir?

Evlilik terapisi ilişkileri hakkında tedirgin olan, ilişki kalitesini arttırmak isteyen ve ayrılığı düşünen çiftlere yardımcı olmayı amaçlar. 

Her iki eşinde terapi sürecine katılıyor olması evlilik terapisi olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman farklı psikolojik hastalıkları olan danışanlar terapiye eşlerinin desteğini almak için birlikte giderler. Bu terapi sürecinde odak noktası ilişkiden ziyade bireylerin ihtiyaçlarıdır.

Bireysel terapi süreci danışan ve terapistin ortak kararıyla evlilik terapisine dönüşebilir. Aynı şekilde evlilik terapisi olarak başlayan bir süreç, eşlerden birinin terapi sürecine devam etmemesi ile birlikte bireysel terapiye dönebilir.

Hangi Durumlarda Evlilik Terapisine Gidilmelidir?

Hiç sorun yaşanmayan ve mükemmel olan bir evlilik yoktur. Her evlilikte sıklıkla minik problemler ara ara da daha büyük problemler yaşanabilir. Yaşadığını problemler küçük de olsa, kendi aranızda çözemiyorsanız, ufacık problemlerde dahi günlerce aranızı düzeltmiyorsanız, kendi aranızda sağlıklı bir şekilde; karşı tarafın kişiliğine zarar vermeden tartışamıyorsanız ve kendinizi evliliğinizden dolayı mutsuz hissediyorsanız kesinlikle evlilik terapisi almalısınız diyebiliriz. 

Ama burada dikkat edilmesi gereken bir noktayı gözden kaçırmamak lazım; eşler genelde bıçak kemiğe dayanınca, boşanmadan önce son çare diye evlilik terapisine başvurmaktadırlar. Bu durum evlilik terapisi sürecini ciddi anlamda zorlamaktadır. Bu neden problemler kronikleşmeden, ilişki kangren olmadan önce evlilik terapistine başvurmalısınız.

Evlilik terapisine başlıca başvuru sebepleri:

  • Eşler arasındaki iletişimsizlik,
  • Ailelerin evliliğe müdahale etmesi ve eşlerin bu konuda gerekli sınırları çizememesi,
  • Eşler arasında öfke kontrol problemleri
  • Aldatma ve sadakatsizlik sorunları
  • Eşlerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmemesi
  • Eşlerin birbirine karşı ilgi ve sevgilerinin azalması,
  • Eşler arasında yaşanan cinsel problemler,
  • Çok sık tartışma ve küsmelerin olması gibi konular evlilik terapisine başlıca başvuru sebepleri arasında sayılabilir.

Evlilik Terapisi Kaç Seans Sürmektedir?

Psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiler terapi uygulamalarının genellikle oldukça yararlı olduğunu ifade ederler. Uygulanacak terapinin türü ve süresi danışanların kişisel ihtiyaçlarına göre değişebileceği gibi psikoterapi, devam eden ilaç kullanımı ya da farklı tedavi yöntemlerini destekleyici olarak da uygulanabilir. Evlilik terapisinde görüşmelerin kaç seans süreceği ile ilgili karar verilebilmesi çeşitli kriterlere bağlıdır. Evlilik terapistinin değerlendirme yaparken bunların göz önüne alınması daha sağlıklı sonuçlara varmamıza katkı sağlayacaktır. Bunlar;

  • Destek alınacak konunun niteliği
  • Evlilik terapistinin çift terapisi destek sürecinde kullandığı yöntemler
  • Danışanın zaman açısından müsait oluşu
  • Danışanın evlilik terapisti ile iş birliğine açık olması
  • Danışanın ekonomik durumu vb.

Bu vb. sebepler çift terapisinin ve danışmanlık sürecinin kaç seans süreceğini etkileyen başlıca unsurlardır. Terapiye başlayan danışanların genelde ilk sorusu ‘kaç seans gerekir’ olmaktadır. Bu kriterler esas alındığında Dünya’da ve Türkiye’de terapi seanslarının ortalama 8-12 seans arası sürdüğü söylenebilir. 

Bazı durumlarda bu süre 6 ay ile 1 yıla kadar uzayabilmektedir. Hatta bazı durumlarda sürenin bir yılı aşması normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. Burada belirleyici olan tamamen çift terapisi alan ailenin sorunlarının niteliğidir. Terapide esnasında bireyin farklı gelişim alanları sürecin içerisine girer. Terapi sürecinde terapistinde desteği ile Duygular, Düşünceler, Davranışlar, Bedensel Tepkiler ve hepsinden önemlisi Terapist – Danışan İlişkisi hem danışanın sorununu ortaya koyması hem de değişimin gerçekleşmesi açısından son derece önemlidir. Ancak dikkate alınması geren en önemli nokta danışanı terapi bağımlılığına sokmadan, gerçek hayata hazır olduğu noktada terapist tarafından seansların sonlandırılmasıdır. Danışan terapisti ve terapi olmadan günlük yaşantısına devam edebilmelidir.

Evlilik Terapisi – Çift Terapisi Boşanmayı Engeller Mi?

Evlilik Terapistinin ilişkiniz üzerindeki etkilerini merak ettiğinizi hatta internette çift terapistine gidenlerin yorumlarını merak ettiğinizi az çok tahmin edebiliyoruz. Sorunlu bir evliliğin insanlar üzerindeki etkilerini düşündüğünüz zaman öncelikle bunu denemeye ve deneyimlemeye değecek bir süreç olduğunu vurgulamak isteriz. evlilik terapistinin size ilk andan yaklaşımı ve tutumu sizi dinlemeye, anlatmaya ve anlaşılmaya teşvik eder. Özellikle çatışmalar büyük olduğunda tarafsız birinin sizi dinliyor olması ve anlaması bile size iyi hissettirecektir. 

Çift terapisti boşanmayı engeller mi diye soracak olursanız; bu tamamen sizin bize getirmiş olduğunuz problemlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de çok büyük oranlarda evliliğini kurtarmak isteyen çiftlerde olumlu sonuçlar alındığı görülmektedir. Çift terapistiniz de, en az sizin kadar bu ilişki için çabalayacak, çözülemez sandığınız problemleri beraber aşamalı olarak aşmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için sabır, empati, anlayış, seanslara düzenli gitmek, terapistinizin dediklerini uygulamak yeterli olacaktır.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp