Kısa ve Çözüm Odaklı Tedavi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Kısa Ve Çözüm Odaklı Tedavi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
08-09-2021

Kısa süreli tedavilerin 1960’larda hayatımıza girmesiyle tanıştığımız kısa ve çözüm odaklı tedavinin amacı kısaca insanların yaşamlarındaki sorunlarını çözmektir. Kısa ve Çözüm odaklı tedavi, aile terapisinden yola çıkılmış ve geliştirilerek günümüzde, sosyal hizmetler, depresyon, bağımlılık, cinsel taciz, okul, çocuk ve ergen sorunlarına kadar birçok konuda olumlu sonuçlar veren bir terapi yöntemi olarak uygulanmakta ve sorunlarına kalıcı çözüm arayan insanlar için onları uzun süre terapide tutmak yerine, olabildiğince çabuk ve gerçekçi çözümler geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Sorunlarınıza çözüm olacak bu tedavi yaklaşımıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız okumaya devam edin.

Kısa ve Çözüm Odaklı Tedavi Nedir?

Kısa ve Çözüm Odaklı Tedavi Nedir?

İlginizi Çekebilir: Uyku Bozukluğu Nedir? Uzman Psikologdan Tedavi Önerileri

Amerika’da Steve De Shazer ve Insoo Kim Berg tarafından geliştirilen kısa ve çözüm odaklı tedavi, geleneksel kuramlardan farklı olarak kısa süreli, geçmiş yerine “şimdi ve burada” ya odaklanan, danışanın sorunlarından çok çözüm yollarının üzerine yoğunlaşan, somut tekniklerin kullanıldığı, tümevarımsal ve iyimser bakış açısına sahip bir yaklaşım olarak tasarlanmıştır.

Çözüm odaklı tedavide danışan, kendisi için en iyiyi bilen uzman olarak değerlendirilir. Terapist, süreç boyunca danışanın kendi kaynaklarını en iyi şekilde kullanacağına inanarak onun güçlü yanlarına ve isteklerine odaklanır. Bu yaklaşımda terapistlerin önemsediği 3 temel felsefe vardır. Bunlar: “Bozulmamışsa onarmamak”

“İşleyen çözüm yollarına başvurmada ısrarlı olmak”

“İşlemeyen çözüm yollarına tekrar başvurmamak, farklı çözüm yollarını denemek”

Bu yaklaşımın kısa süreli olarak anılmasının nedeni seans sayısının az olmasından değil, danışanın belirlediği hedefe ulaşabilmesi için düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını düzenlerken zamanın verimli ve hedefe yönelik bir şekilde kullanmasından kaynaklanmaktadır.

Kısa ve Çözüm Odaklı Tedavinin Avantajları Nelerdir?

Kısa ve Çözüm Odaklı Tedavinin Avantajları Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: 5 Soruyla Online Terapi Nedir ve Sıkça Sorulan Sorular

Kısa ve çözüm odaklı tedavinin avantajlarından biri danışanın sorununun uzun zamana yayılmadan çözüleceğine olan inancı vermesidir. Bu inanç danışana kendini güvende hissettirir ve terapi süreci boyunca kendi davranışlarıyla ilgili değişim yapmaya daha istekli olur. Bunun yanında çözüm odaklı tedavi, danışanın finansal yetersizliğinin olduğu durumlarda uygulanabilecek ekonomik bir tedavi yaklaşımıdır. Problemine bağlı olarak uzun bir zaman dilimini terapi sürecine ayıramayan insanlar için de kısa süreli çözüm odaklı tedaviyi tercih etmek oldukça avantajlı olmaktadır.

Çözüm Odaklı Tedavinin Kurucusu Steve De Shazer Kimdir?

Çözüm Odaklı Tedavinin Kurucusu Steve De Shazer Kimdir?

Steve De Shazer 1940 yılında elektrik mühendisi bir babanın ve opera sanatçısı bir annenin oğlu olarak Wisconsin'de dünyaya gelmiştir. De Shazer Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi'nden Güzel Sanatlar alanında lisans yapmış, aslen bir klasik müzisyen olarak eğitilmiştir ve bir caz saksafoncusu olarak çalışmıştır. Yüksek lisansını sosyal hizmet alanında yapmış ve burada MSSW derecesi almıştır. 1978 yılında Eşi İnsoo Kim Berg ile beraber Kısa Süreli Aile Terapisi merkezini kurmuşlar ve ölene kadar burada çalışmışlardır. De Shazer alandan arkadaşları ile birlikte bu kurdukları merkezde, kısa süreli psikolojik danışmanın kurucusu Erickson’un tekniklerinden yola çıkarak, davranış problemlerine ve bunların değiştirilmesine yönelik olarak yıllarca çalışmışlar ve “çözüm davranış” kavramını keşfetmişler. 

Bu çalışmaların sonucunda bahsettiğimiz “Kısa ve çözüm odaklı tedavi”’yi meydana geliştirmişler. De Shazer 2005 yılında Viyana'ya yaptığı bir eğitim gezisi sırasında hayatını kaybetmiştir. Yaşadığı süre boyunca altı kitap yazmış, kitapları 14 dile çevrilmiş, birçok makalesi yayınlanmış ve uluslararası konferanslar vermiştir; Kitaplarından bazıları şunlardır: Patterns of Brief Therapy: An Ecosystemic Approach(1982), The Keys to Solution in Brief Therapy(1985), Clues:İnvestigating Solutions in Brief Therapy(1988)

Sizler için bu yazımızda dünyanın küreselleşmesiyle birlikte önemi daha da artan psikolojik tedavi yaklaşımlarından kısa ve çözüm odaklı tedavinin ne olduğundan, tedavinin avantajlarının neler olduğundan ve tedavinin kurucusu Steve de Shazer’in kim olduğundan bahsettik…

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp