Klostrofobi Nedir, Beliritileri Nelerdir?


KLOSTROFOBİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?
18-07-2021

Fobiler; kişilerin belirli nesneler ya da durumlar karşısında hissettiği aşırı korku ve kaygı durumudur. Gerçekte hiçbir tehdit olmamasına rağmen kişiler şiddetli derecede tehlike durumu hisseder.

Klostrofobi, temel olarak küçük ve dar alan, yani kapalı alan korkusu olarak tanımlanabilir. Asansörler, küçük ve penceresiz odalar hatta dar ve boğazlı giysiler gibi birçok farklı durum ve uyaranlar tarafından tetiklenebilir. Klostrofobi; nefes alamama, titreme, terleme ve panik atak gibi farklı hislere neden olabilir.

Klostrofobiye sahip kişiler dar ve kapalı alanlarda kaldıklarında duygularını kontrol edemezler. Bulundukları alandan çıkamayacakmış gibi hissederek güçlükle nefes alırlar. Korkunun oranına göre verilen tepkiler de değişiklik gösterebilir. Klostrofobi kişilerin günlük yaşamdaki hayat kalitelerini büyük ölçüde etkiler. Kişilerde klostrofobinin fizyolojik ve psikolojik etkilerini görmek mümkündür. Peki, klostrofobi genel olarak nedir? Klostrofobiden nasıl kurtulurum? Tüm bu sorularınızın cevapları için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Klostrofobi Nedir?

Kapalı alan korkusu olarak bilinen klostrofobi, küçük ve kapalı alanlarda kalmaktan aşırı düzeyde korkan ve bu durumu dışarıya panik atak, zor nefes alma gibi şekillerle yansıtan psikolojik bir problemdir. Her kişinin birbirinden farklı özelliklere sahip olması gibi klostrofobi de kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle klostrofobi için çok çeşitli teşhis ve tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

Klostrofobiye sahip kişilerin büyük bir kısmı, tüm kontrolü ellerinden kaybetme ve aşırı derecede korku hisseder. Bazı insanlar şiddetli kaygı ve panik atak hislerine kapılırken hafif bir endişe de yaşarlar. Asansörler, tüneller, döner kapılar ve araba yıkayıcılar klostrofobi için tetikleyici unsurlar arasında yer alır.

Klostrofobi genellikle erken çocukluk döneminde yaşanan travmatik bir deneyimden kaynaklanır. Hapsedilmek ya da kapalı karanlık ve küçük bir alanda tutulmak, zorbalık ve tacize uğrama gibi olumsuz deneyimler ya da yanlış ebeveyn tutumları kişilerde klostrofobi gelişmesine yol açmış olabilir.

Klostrofobi nasıl ve nerede görülür?

Günlük yaşamımızda birçok farklı ortam içinde bulunabiliriz. Klostrofobisi olan kişiler için günlük hayatında bulunduğu bazı ortamlar kapalı alan korkusunun altında yatan kaygıyı harekete geçirip kişiler için son derece tetikleyici olabilir. Kilitli odalar, asansör, uçak, metro, tüneller, döner kapılar, havasız ve dar ortamlarda klostrofobi görülebilir. Hatta çoğu zaman keyifli vakit geçirmek için gidilen sinema salonları bile klostrofobi için oldukça tetikleyici olabilir. Kişinin yaşadığı kapalı alan korkusunun büyüklüğüne göre ortamlar da çeşitlilik gösterebilir.

Kişilerin yaşam kalitelerini oldukça düşüren bu durumla başa çıkmak da zorlayıcıdır ve belirli ortamlara giremeyen bireylerin sosyal ilişkilerine de bu durum yansır. Genellikle klostrofobiye sahip kişilerin tetikleyici durumlardan ve ortamlardan kaçınarak hayatlarına devam etmeye çalıştıklarını görebiliriz.

Klostrofobinin Belirtileri Nelerdir?

Kapalı alan korkusu kişiler üzerinde psikolojik ve fizyolojik belirtiler şeklinde kendini gösterir. Yaşanan kaygının büyüklüğüne göre bu klostrofobinin belirtileri farklılaşabilir ya da farklı yoğunlukta yaşanabilir. Yoğun kaygı ve korku durumlarında panik atak da görülebilir.

Kişilerde duvarların üzerine geldiğini hissetme, kapalı alan korkusu, kontrolü kaybetme hissi, bayılma hissi, ölme korkusu ve panik halinde olma şeklinde psikolojik belirtilere; nefes daralması, kalp atışında hızlanma, göğüs sıkışması, terleme ve titreme gibi fizyolojik belirtiler eşlik eder. Tüm bu belirtiler günlük hayatlarında kişileri oldukça zorlayabilecek deneyimlerdir. Klostrofobi ile başa çıkabilmek için psikolojik destek almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Klostrofobiden Nasıl Kurtulabilirim?

Klostrofobisi olan çoğu insan, kapalı alanlardan olabildiğince kaçınarak teşhis edilmeyen klostrofobi ile yaşamaya devam etmektedir. Ancak bu durum elbette ki kişilerin yaşam kalitelerini son derece olumsuz etkilemektedir. Kapalı alan korkusunu yenmek için bireylerin çevresi tarafından uygulanan yanlış tutum ve baskılar sonucu kişide bu durumun daha da baş edilemez bir boyuta geçmesine ve yaşanan kaygının artmasına neden olabilir.

Klostrofobiden nasıl kurtulurum?” diye düşünüyorsanız durumunuzun farkına vararak ilk ve en önemli adımı atmışsınız demektir. Kişisel çabalarla atlatılmayan bu kaygı ve korku durumundan bir uzman desteği ile kurtulabilir, size verdiği zararları en aza indirebilirsiniz. Bu noktada, doğru ve kendiniz için en uygun uzmanı aramaya başlayabilirsiniz.

Klostrofobi tedavisi için öncelikle hasta ile görüşülerek detaylı bir öykü (anamnez) alınır. Bu aşamada kişilere, hangi durumlarda ortaya çıktığı, ne kadar süredir var olduğu, ne kadar sürdüğü, ne hissettiği ve kişinin hayatını ne ölçüde etkilediği gibi bazı temel sorular sorulur.

Bu fobinin en az 6 aydır devam etmesi ve kişilerin hayatlarını birçok açıdan olumsuz etkilemesi gerekir. Klostrofobi tedavisi sırasında uzmanlar tarafından ayırıcı tanılara da dikkat edilmesi önemlidir. Klostrofobinin belirtilerinin ayrımı çok dikkatli yapılmalıdır.

Klostrofobi tedavisi olan edilebilir bir durumdur. Bunun için öncelikle kişinin klostrofobi tedavisini istemesi, tam uyum sağlaması ve sonuçlanana kadar devam etmesi gerekir. Bilinen en etkili ve yaygın tedavi türü Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemidir. Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi ile bireylerin sağlıksız düşünce kalıplarını değiştirmeye çalışarak hissettikleri korkunun gerçek dışı bir korku olduğunu da fark edebilmelerini sağlar.

Günümüzde her alanda online yaşama geçiş arttı. Psikolojik yardım almak isteyen fakat ofislere gitmek için uygun zamanın olmaması ya da ulaşmak istedikleri uzmanların başka şehirlerde olması, insanları online destek almaya yöneltti. Hızla gelişen bir alan olan online psikolojik destek en az yüz yüze olan seanslar kadar etkili sonuçlar veriyor.

Jet Klinik, klostrofobi online tedavi için alanında yetkin, gerekli terapi eğitimlerini almış uzmanlarla danışanları eşleyerek sağlıklı ve güvenli bir ortamda seansların gerçekleştirilebilmesine imkan sunuyor. Jetklinik.com üzerinden yapacağınız görüşmeler tamamen güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Sitemizde yer alan uzmanlarımızın çalışma alanlarını inceleyebilir, kendiniz ve probleminiz için en uygun uzmanı seçerek online klostrofobi tedavisine güvenle başlayabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp