Farklı Vaka Örnekleriyle Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)


Farklı Vaka Örnekleriyle Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
23-06-2022

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)

Gerçekdışı veya mantığı olmayan, gözle görülür seviyede bir sıkıntı yaratan veya kişinin hayata adapte oluşunu önemli ölçüde zorlaştıran; tekrarlayıcı, zorlayıcı fikirler, düşünceler, imgeler ve/veya davranışların varlığı olarak açıklanabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kendi içinde birçok farklı türe ayrılır. Bunları vaka örnekleriyle inceleyebiliriz.

OKB Vaka Örneği 1

Ahmet Bey 38 yaşında, üç çocuk babası, 12 yıllık evli bir bankacı. Neredeyse bütün gününü iş yerinde geçiriyor ve para ile sık sık temas etmek zorunda kalıyor. Obsesyon düzeyinde temizlik takıntısı olan Ahmet Bey için bu durum git gide içinden çıkılamaz bir hale geliyor ve işini yaparken paraların üzerindeki mikroplardan başka bir şey düşünemez oluyor. Bu durum para sayarken sık sık hata yapmasına sebep oluyor.

İş hayatındaki zorlukların yanı sıra Ahmet Bey’in temizlik takıntısı özel yaşamına ve fiziksel sağlığına da yansımış durumda. Ellerinin sürekli mikrop içinde olduğunu düşündüğünden yara açana kadar yıkıyor, sürekli kolonya ve dezenfektan ile temizliyor. Kendini, özellikle ellerini asla hijyenik hissetmeyen Ahmet Bey bu durumu çocuklarına ve eşine de yansıtıyor. Çocuklarına ve eşine mikrop bulaştırmaktan korktuğu için onları uzaktan sevmekle yetiniyor.

OKB Vaka Örneği 2

Emel Hanım 23 yaşında uluslararası ilişkiler bölümü son sınıf öğrencisi. Ailesinden farklı bir şehirde tek başına yaşıyor. Bir gün okula hazırlanırken saç düzleştiricisini bir anlığına prizde unutması sebebiyle makyaj masasının köşesinde minik bir yanık lekesi meydana geliyor ve bu olaydan sonra elektrikle çalışan her türlü aleti kullandıktan sonra defalarca kontrol etme isteğiyle yanıp tutuşur hale geliyor. Bu durum en çok sosyal hayatını etkiliyor. Arkadaşlarıyla dışarı çıktığında anı yaşamak yerine ‘’acaba prizde bir şey unuttum mu? Ütüyü prizden çektim mi? Düzleştirici açık mıydı?’’ gibi düşüncelerle boğuşuyor. Çoğu zaman bu düşüncelerle olan savaşı kaybedip evine geri döndüğü durumlar da yaşanıyor.

OKB Vaka Örneği 3

Kerim Bey 20 yaşında bir üniversite öğrencisi. Ailesiyle birlikte yaşıyor. Mükemmeliyetçi birer anne baba tarafından büyütülen Kerim Bey bulunduğu yerde en ufak bir dağınıklığa düzensizliğe katlanamıyor. Odasında bulunan kitaplıktaki kitaplar belli bir renk skalasına ve alfabetik sıraya göre dizili. Çerçeve, tablo gibi eşyalar duvara paralel, muntazam bir şekilde hizalı yerleştirilmiş vaziyette. Bu eşyalar bir milim bile oynadığında ev halkıyla çok büyük kavgalara giriyor, bu durumu asla tolere edemiyor. Öyle ki, kendi standartlarındaki düzeni başka yerde bulamayacağını düşündüğünden mümkün olduğunca sosyalleşmiyor, çoğu zaman odasından dahi çıkmıyor.

OKB Vaka Örneği 4

Selma Hanım 51 yaşında 2 çocuk annesi, 30 yıllık evli bir ev hanımı. Oldukça dindar bir ailede büyüyen Selma Hanım, bu yaşına kadar dini ritüellerini yapmayı hiç ihmal etmemiş. Fakat son 2 yıldır özellikle namaz kılarken gözünün önüne gelen cinsel içerikli görüntüler sebebiyle ibadetlerini yapmaya korkar hale gelmiştir. Gözünün önüne özellikle namaz sırasında gelen bu görüntüler bazen kendi çocuklarıyla cinsel ilişkiye girdiğini gösteren görüntüler olabiliyor. Bu düşünceler ve görüntüler ortaya çıktığında ya ‘’tövbe tövbe’’ diyerek bastırmaya çalışıyor ya da kompulsif bir şekilde abdest alma davranışıyla bu suçluluk hissini geçirmeye çalışıyor.

OKB Vaka Örneği 5

Gizem Hanım 30 yaşında, evli, okul öncesi öğretmeni. Gizem Hanım’ın bir süredir devam eden sayma takıntısı var. Duş alırken duvardaki fayansları saymadan banyodan çıkamıyor, yolda giderken ağaçları, kaldırım taşlarını tek tek saymazsa yoluna devam edemiyor. Bu durum özellikle zaman açısından kendisine çok fazla problem teşkil ediyor. Bu sebeple her yere geç kalan Gizem Hanım artık birtakım kaçınma davranışları sergilemeye başlamış, banyoya daha az girmek, yürürken yere bakmamak gibi…

OKB Vaka Örneği 6

Hüseyin Bey 75 yaşında, kalabalık bir aileye sahip, emekli astsubay.  Eşini kaybettikten sonra tek başına yaşamaya başlayan fakat çocukları ve torunları tarafından hiç yalnız bırakılmayan Hüseyin Bey’de biriktirme ve saklama kompulsiyonları mevcut. Hüseyin Bey için hiçbir şey çöp değil ve zamanı geldiğinde mutlaka işe yarayacak bir araç. Eski gazeteler, yıllanmış kıyafetler, poşetler… her şey onun için çok değerli. Her ne kadar çocukları ve torunları ısrarcı olsa da bunların hiçbirinden vazgeçmeyen Hüseyin Bey’in evi yakında adım atılamayacak hale gelmek üzere.

OKB Vaka Örneği 7

Seda Hanım 32 yaşında bir yeni anne. 3 aylık bir bebeği var. Seda Hanım bebeğini her şeyden çok sevmesine rağmen kucağına almaktan çok korkuyor. Çünkü aklına gelen düşünce bebeğine zarar vereceği düşüncesi. ‘’Ya bebeğim kucağımdayken cama yaklaşırsam?’’, ‘’ Ya onu aşağı atarsam?’’, ‘’ Ya bebeğimi emzirirken onun üstünde uyuyakalıp boğulmasına sebep olursam?’’ gibi düşünceler davranışlarını etkiliyor ve bebeğinden uzak durmak zorunda kalıyor. Öyle ki bu sebeple bebeğini emzirmekten bile mahrum kalmış durumda.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp