Çift Terapisinde Gottman Yöntemi Nedir?


Çift Terapisinde Gottman Yöntemi Nedir?
12-11-2022

Çift Terapisi Nedir?

Çiftler evlenme kararı alırken kendilerine özgü beklenti ve hayallerle evlenirler. Ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir. Kimse mutsuz olmak ya da boşanmak için evlenmez.

Kimi çift bir uzman desteğine ihtiyaç duyduğunu kabul ederken kimisi ise bir başkasının aklına ihtiyaçlarının olmadığını dile getirirler. Zaten çift terapisi böyle bir şey değildir. Akıl verme, yönlendirme, tavsiye.. sanılanın aksine terapide yeri olmayan bilimdışı yöntemlerdir.

Terapist/danışman sürecin en önemli ilkesi objektif tutumu ile süreci yönetir. Terapist tarafsız duruşunu yitirdiğinde, taraf tuttuğunda danışan sürece devam etmez. Terapi, yargılamadan uzak bir süreçtir. Yargılandığını hisseden danışan, sürece devam etmez. Danışanın yargılanmadan uzak bir bakış açısına ihtiyacı vardır ve bunun için terapiye başvururlar. Terapist-danışan arasında kurulan terapötik ittifak, danışana kendini güvende, anlaşılmış hissettirir.

Terapide amaç, danışana içinde bulunduğu durumun nedenini göstermektir. Danışan, içinde bulunduğu durumu anlamlandıramaz. Danışan, terapisti ile birlikte yaşadığı durumu anlamlandırdığında farkındalık kazanır.

Şunu belirtmek gerekir; farkındalık kazanmak, tek seansta alınabilecek bir sonuç değildir. Danışan terapiye başvurduğunda problem tek seansta halledilsin ister. Ancak terapist / danışman bir sihirbaz değildir. Terapi, danışanın kendi üzerine düşen sorumluluğunu alması gereken istikrarlı bir süreçtir. Sorumluluk almak, ilişkiye değer verildiğini gösterir. İlişkisine değer veren çiftin, terapiden olumlu sonuçlar alma ihtimali çok daha yüksektir.

Her çiftin ilişkisi özeldir. Bir çiftin yaşadığı sorun bir diğer sorun yaşayan çift ile kıyaslanamaz. Çünkü her ilişkinin dinamiği birbirinden farklıdır. Terapiye gelen çiftin sorunu, o ilişkinin dinamiğinde değerlendirilir. Terapist/ danışman, danışanın ilişki dinamiğini anlamadan bir yol haritası çizemez.

Çift Terapisine Kimler Gidebilir?

Çift terapisi, adından sadece çiftlerin katıldığı anlamına geliyor gibi görünse de bireysel katılım da olabilir. Yapılan araştırmalar terapiye her iki partnerin de katılımının süreci başarısını daha olumlu yönde etkilediği yönünde olsa da bireysel olarak katılım da mümkündür. Terapiye başlayan taraf, seanslarda edindiği bilgileri katılmayan tarafa aktardığında ilerleyen zamanlarda başta katılım sağlamayan tarafın terapiye katılım sağlayabildiği görülmektedir.

Genel olarak tek başlıkta toplayacak olursak; aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan kişiler çift terapisinden faydalanabilir.

Çift Terapisine Ne Zaman ve Ne İçin Gidilir?

Terapi, ilişkide çatışmaların olmaması için değildir. Çatışmalar kaçınılmazdır. Mühim olan çatışmalarla baş etme becerisi kazanabilmektir. Yaşadıkları çatışmaları çözme becerisi olmayan çiftler, bir kısır döngüye girerler. Çift, kısır döngüden çıkamadıkça evlilik çatısı altında boğulmaya başlar.

Terapiye gelen çiftler, tabiri caizse bıçak kemiğe dayandığında gelirler. Ancak nasıl ki sorun bir günde oluşmadıysa bir günde de çözüme ulaşmak pek mümkün değildir. Sorunlar halı altına süpürülerek, görmezden gelinerek, erteleyerek patlamaya hazır bir bomba haline getirilir; farkında olunmaz. Bir uzman yardımı alınarak, bu patlamanın yaratacağı yıkıntının önüne geçilebilir. Çiftler bize tek bir sorun ile gelirler ancak matruşka misali o sorunun altından çok daha başka sorunlar çıkar. Bu sorunlar ile baş etme mekanizmalarını danışana bilimsel veriler eşliğinde sunmak, danışana farklı bakış açıları kazandırır.

Zamanla beklentilerin, ihtiyaçların, isteklerin görünmez olduğu ilişkiler hastalanır. Biz insanlar ilişkilerin içine doğarız. İlişkilerin iyileştirici yönünü es geçmemek gerekir. İlişkimizle iyileşmek istiyorsak ruh sağlığımızı görmezden gelmemek, kendimize ve ilişkimize yapılacak en büyük iyiliktir. İlişkinizden beslenebilmek, emek ve çaba ister. Seçim senin hastalandıran ilişki mi iyileştiren ilişki mi ?

Gottman Çift Terapisi Nedir?

Karmaşık bilimsel verileri pratik tavsiyelere dönüştüren Gottman çiftinin, ilişkiler üzerine sunduğu bilimsel veriler, ilişkinizde farkında olmadan yaptığınız fonksiyonel olmayan davranışların, ilişkinizi çıkmaza sokmadan panzehirlerini nasıl ilişkinize uygulamanız gerektiği yönünde altın değerinde anahtar sunmuşlardır.

Gottman çift terapisinde, bireylerin daha çok duyguları üzerinde durulurken; duygular anlaşılmadan çiftle bir yol haritası çizmek mümkün değildir.

Bozulmuş ilişkileri onarmak için sunduğu stratejiler, Gottman teknikleri (kart oyunları, egzersizler, ödevler) ile terapist tarafından yapılandırılmış seanslar gerçekleşir.

Sizlerde ilişkilerinizde sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız Çift Terapisi alanında uzmanlardan destek almaya özen gösterin. Kimse mutsuz olmayı hak etmez. Mutlu olmak her bireyin hakkıdır.

Louıs Cozolıno, sürekli gelişimin ve bu soğanı soymaya devam etmenin anahtarını şeffaflık ve geribildirim almaya açık olmak olarak tarif eder. Terapi şeffaflığın ve geri bildirimin esas olduğu yerdir. Terapide iç dünyamız hakkında ne kadar çok şey bilirsek iletişim tarzlarımız o kadar genişler, esnekleşir ve başkalarının ihtiyaçlarına uyum sağlayabilir. Terapi, bize düşüncelerimizi ifade edebileceğimiz ve iç dünyamızı daha iyi anlayabileceğimiz bir alan açar. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp