Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?


Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
27-04-2022

Cinsel Obsesif Bozukluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsel obsesif bozukluk, obsesif kompülsif bozukluk (OKB) kategorisinde yer alan bir bozukluktur. OKB, kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyebilen bir takım düşünceler, takıntılar (obsesyon) ve kişiye sıkıntı veren bu düşüncelerden kurtulmak ve rahatlamak amacıyla yapılan davranışlar (kompülsiyon) ile tanımlanan bir bozukluktur. Cinsel obsesif bozukluğa sahip olan kişilerde, cinsel yaşamlarında endişe, utanç ve ya sıkıntı duyabilirler. Yapılan araştırmalara göre, OKB teşhisi alan kişilerin yaklaşık %25’i cinsel obsesif bozuklukla eştanı almıştır. Klinik gözlemde kadın ve erkeklerde eşit derecede görülebilir.

Cinsel obsesyon ile cinsel fanteziler halk arasında çok karıştırılabilen iki konudur. Halk arasında cinsel obsesyonlarını, düşünce ve davranışlarını fantezi olarak nitelendirebilirler ancak bu bilindiği gibi doğru olmayabilir. Cinsel fanteziler ile obsesyon arasındaki en önemli farklardan bir tanesi, fantezide kişi bu durumdan zevk alır. Diğer taraftan, cinsel obsesyonlar kişiye ciddi bir şekilde sıkıntı verir ve bu düşünce ve davranışlardan kurtulmak ister.

Halk arasında karıştırılan bir diğer konu ise cinsel takıntılar ile cinsel problemlerin karıştırılmasıdır. Cinsel obsesif bozukluğu olan kişinin cinsel fonksiyonunda bir bozukluk yoktur fakat düşünce ve kaygı düzleminde bir bozukluk vardır. Bu düşünceler ve obsesyonlar kişiye rahatsızlık ve sıkıntı verdiği için cinsel olarak isteksizliğe neden olabilir. Bunun nedeni ise cinsel yaşamdan uzak kalarak bu obsesyon ve düşüncelerden de uzaklaşmaktır. Ancak ne yazık ki yapılan kaçma davranışı bu düşünceleri ortadan kaldırmaya yetmez. Aksine kompülsif davranışlar gösterdiği için bu durumdan daha fazla etkilenebilir.

Cinsel Obsesif Kompulsif Bozukluğa Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Cinsel obsesif kompülsif bozuklukla yapılan araştırmalara göre, genetik ve biyolojik faktörler bu bozukluğa sebep olan etkenler arasında gösterilebilir. Beyindeki ön ve alt kısımlarındaki seratonin miktarının azlığı etkenlerden bir tanesidir. Biyolojik sebeplerin haricinde aile içinde aşırı baskıcı, suçlayıcı bir yapı var ise kişinin cinsel obsesyon geliştirme ihtimali artar. Ek olarak ailede cinsel obsesyona sahip olan bireyler var ise, kişi aile içindeki bu kişilerden etkilenebilir ve öğrenilmiş bir davranış sergileyebilir. Özellikle ergenlik dönemlerindeki travmalar cinsel obsesyonlara sebep olan faktörler arasındadır. Cinsel obsesyonlar, kişinin ileriki yaşlarında da yoğun stres dönemlerinde ve ya kaygının aşırı yükseldiği dönemlerde ortaya çıkabilir.

Kişi kendi içinde yoğun suçluluk duyguları hissediyorsa kendisini cinsel obsesyonlarla cezalandırıyor olabilir. Kişi suçluluk duygularını bu şekilde bastırır yani deyim yerindeyse kendisine bir bedel ödetiyor denilebilir. Çünkü kişinin kendi değer ve yargılarına ters düşen bu cinsel obsesyonlar, kişide yoğun suçluluk duygusu uyandırır. Toplumda ahlaki değerleri daha katı olan ailelerin çocukları cinsel obsesyon geliştirmeye daha yatkındır.

En Yaygın Görülen Cinsel Obsesyonlar Nelerdir?

Eş Cinsel Olma Korkusu

En yaygın cinsel obsesyonların başında eş cinsel olma korkusu gelir. Ergenlik, kimlik karmaşasının yaşandığı dönem olduğu için klinik gözlemde özellikle ergenlik çağında daha sık rastlanan bir takıntıdır. Okul çağında çocukların birbirine taktığı lakaplar (geysin, eşcinselsin, topsun, kadın gibisin), kimliğini daha tam oturtamamış ergenlerde cinsel kimlikleri konusunda şüphe yaşatabilir. Bu şüpheler, takıntılı düşüncelere sebep olabilir. Bu düşüncelerle birlikte kişi kendinde bu şüpheyi giderebilecek kanıtlar aramaya başlar. Hele ki kişinin geçmişinde cinsel taciz vakaları varsa, kişi kendinde ben eşcinselim düşüncesi gelişebilir. Kişinin kendi hemcinsinden hoşlanmaya karşı düşüncelerden uzaklaşmak için kendi hemcinsleriyle arasına mesafe koyabilir ve görüşmekten kaçınabilir. Öte yandan bazı kişiler ise kendisinin eşcinsel olmadığını ispatlamak için eşcinsel ilişkiler yaşar ve zevk alıp almadığına bakar. Eğer cinsel haz alırsa bu cinsel obsesyonunu pekiştirir ve daha fazla sıkıntıya girebilir.

Cinsel Yolla Hastalık Bulaşma Endişesi

Kişi ilk defa görüştüğü kimselerle cinsel ilişkiye girdiği durumlarda AIDS ve ya diğer cinsel hastalıkların bulaştığına dair bir korku ve obsesyon geliştirebilir. Kişinin yaşadığı her cinsel birleşmeden sonra bu obsesyon tekrarlanabilir ve kişi kendini bu düşüncelerden alıkoyamaz. Bu düşünceleri bertaraf etmek için sayısız kere test yaptırabilir. Kişi cinsel ilişki sırasında korunmuş olsa dahi bu düşüncelerin önüne geçemeyebilir. Bazı kişilerde ise hastalık kapma düşüncesi yüzünden, cinsel ilişkilerden tamamen uzak da durabilir.

Spermin Bulaşma Endişesi

 Kişi sperminin herhangi bir yolla bir başkasına bulaşıp hamile bırakmaktan korkar. Buna örnek olarak, kişinin iç çamaşırına sperm bulaşmışsa, annesinin iç çamaşırıyla aynı makinede kendi iç çamaşırını yıkamaktan korkar çünkü aynı makinede yıkanırsa annesini hamile bırakacağına dair bir inanışı vardır. Aynı şekilde eğer kişinin eline sperm bulaşmışsa ve ellerini yeteri kadar yıkamazsa başkasıyla tokalaştığında, tokalaştığı kişiyi hamile bırakacağı düşüncesine engel olamaz. Bu yüzden mastürbasyondan sonra ellerini defalarca yıkar.

Bir Aile Üyesine Karşı Cinsel İstek Duyma Korkusu

 Bu obsesyona sahip olan erkek, evde annesine ve ya kız kardeşine karşı obsesyonlara sahiptir. Aynı şey bir kız için, babasına ve ya erkek kardeşine karşı da olabilir. Buradaki asıl korku, sarılırsam, elini tutarsam cinsel bir haz alır mıyım korkusudur. Bundan dolayı da aşırı suçluluk hissedebilir.

Sapık Olma Korkusu

Kişi kendisine hakim olamayıp birisine tecavüz edeceğinden ve ya sapık olacağına dair takıntılı düşünceler geliştirir. Bu düşüncelerin ardından kişi yine yoğun suçluluk ve utanç duygusu hissedebilir, dışarı çıkmayabilir ve kendisini toplumdan ayrı tutabilir.

Cinsel İlişki Sırasında Gelen Korkular

 Kişinin cinsel ilişki sırasında aklına gelen cinsel obsesyonlardan dolayı haz ve zevke odaklanmak yerine, kafasındaki bu düşüncelere odaklanır. Örneğin ya erekte olamazsam, ya çişim gelirse, ya sertleşemezsem gibi obsesif düşüncelerdir. Bu düşüncelerden uzaklaşmak için cinsel ilişkiden uzak durma davranışı geliştirebilir.

Cinsel Obsesyonlar Nasıl Tedavi Edilir?

Obsesif kompülsif bozuklukta olduğu gibi kişinin kendi başına bu obsesyonlardan kurtulması çok kolay değildir. Cinsel obsesyonlarla baş etmenin ve hızlı sonuç almanın yolu hem ilaç tedavisi hem de psikoterapi almasıdır. Cinsel obsesyonlar düşünce boyutunda sıkıntı verdiği için yapılan araştırmalar bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile sağlıklı sonuçlar alındığını göstermektedir. Maruz bırakma tekniği ile kişinin bu düşüncelerle baş etmesi ve kaygısını azaltması beklenir. Kompülsif davranışlarında terapi sürecinde azaltılarak engellenmesi amaçlanır. Kişinin içgörü kazanması, rahatsız edici düşüncelerin herkesin aklına gelebileceği ancak bunların sadece düşüncelerden ibaret olduğu vurgulanır. Bunu görüp anlayabilmesi içinde çeşitli pratik egzersizler ve ödevler verilebilir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp