Değersizlik Duygusu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?


Değersizlik Duygusu Nasıl Aşılır?
20-09-2022

Değersizlik Duygusu Nedir?


Değersizlik duygusu, kişinin kendisini önemsiz, yetersiz, değersiz hissetme duygusudur. Bu kişiler, kendilerini biri tarafından sevilmeye, başarılı olmaya hatta haklı olmaya dahi layık görmezler. Değersizlik duygusu yaşayan kişiler kendilerini güzel ve olumlu şeylere yakıştıramazlar.

Her bireyin zaman zaman kendisini değersiz hissettiği anlar olur fakat değersizlik duygusunun sürekli hissedilmesi ve kişilerin hayatını yönlendirmesi orada bir problem olduğunu kanıtlar niteliktedir. Değersizlik duygusu ile birçok psikolojik ve duygusal zararlar da ortaya çıkmaktadır. Kendini sıklıkla değersiz hisseden insanların depresyona daha yatkın olduğu gözlemlenmektedir. 

Değersizlik Duygusu  Nasıl Anlaşılır?

Kendiniz hakkında sürekli olumsuz düşünceleriniz varsa, umutsuzluk yaşıyorsanız, çok sık ağlamaya üzülmeye başladıysanız, aklınıza olumlu şeyler gelmiyorsa, sürekli uyuşuk ve uykulu iseniz, yaşam aktivitelerinizi aksatıyorsanız, duş almak dahi içinizden gelmiyorsa, hayatta bir amacınızın olmadığını düşünüyorsanız, insanlardan uzak kalıyorsanız, hayata dair ilginiz azaldıysa ve tüm bu düşüncelerle birlikte fiziksel olarak yoğun ağrılarınız varsa değersizlik duygusu yaşıyor olabilirsiniz.

Bu belirtileri son iki haftadır sürekli yaşıyorsanız bir uzman desteği almanız sağlıklı olacaktır.

Değersizlik Duygusuna Ne Sebep Olur?

Değersizlik duygusu, temelde yaşantı kaynaklı ortaya çıkan bir problemdir ve her bireyde farklı nedenlerden dolayı hissedilir. Birer birer nedenleri aşağıda bulabilirsiniz.

Çocukluk travmaları, çocuklukta sen değersizsin hissini yaşatan her olay yetişkinlik döneminde değersizlik duygusu oluşturur. Bu sebeple ebeveynin veya bakım verenin davranışı çok önemlidir.

Depresyon, kişilik bozuklukları, kaygı bozukluğu, şizofreni gibi psikolojik sorunlara sahip kişiler kendilerini değersiz görmeye daha yatkın olabilmektedir. Ayrıca değersizlik duygusuyla birlikte de psikolojik sorunlara daha yatkındırlar. Burada bir kısır döngüden bahsedebiliriz.

Yürüyememek, konuşamamak gibi fiziksel bir sorunu veya ciddi bir hastalığı bulunan kişiler, kendilerini diğer kişilerden daha yetersiz ve değersiz görebilmektedirler.

Başkaları ile kıyaslanan bireyler, kendilerini diğer insanlardan daha değersiz hissetmeye başlayabilirler. Özellikle ebeveynleri tarafından sürekli kıyaslanan çocukların, yetişkin yaşamında özgüven ve öz saygı eksikliği yaşamasına ek olarak, farklı psikolojik sorunların da yaşanma ihtimali yüksektir.

Hayatta her insanın evlat, partner, eş, ebeveyn, dost, arkadaş vb. rolleri olur. Bu rollerden biri veya birden fazlası beklenmedik şekilde sarsıldığında, kişinin değersiz hissetmeye başlaması olasıdır.

Yaşamın herhangi bir bölümünde, çok fazla olumsuz durum ve/veya insanla karşılaştıysanız, her şeyin her zaman olumsuz ve ters gideceğini düşünmeye meyilli olabilirsiniz. Bu sebepten dolayı kişi; hayatı değersiz görmeye, daha iyisini yapmayı denemenin anlamsız olduğunu düşünmeye başlayabilir. 

Değersizlik Duygusu Nasıl Aşılır?

Değersizlik duygusuyla başa çıkabilmek için en önemlisi kendini olduğun gibi kabul et, eksilerinle ve artılarınla herşeyinle birlikte. Hiç kimse mükemmel olamaz. Mükemmmel olmaya çalışmak insanı yorar. Bu nedenle elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış ama olmuyorsa belki de zamanı değildir. Kendini suçlama. 

Değerli hissetmek için kendi iyi yönlerini listeleyebilirsin. Bir fiziksel özellikliğin, karakterin ile ilgili olumlu bir şey ve bazen güzel bir gülüş senin iyi yönün olabilir. 

Olduğun “sen” ile olmak istediğin “sen” i iyi tanıyarak hareket etmelisin. Olduğun halinden nefretle uzaklaşman yerine o halini kabullenerek sevmeye başlamalısın. Sonrasında olmak istediğin sen için çalışmalarına devam edebilirsin.

Her şeyin üst üste geldiği kendinizi çok değersiz hissettiğiniz anlarda bu duyguların geçici olduğunu kendinize hatırlatarak başa çıkabilirsin. Her zaman kendi kendinize bunu hatırlamanız zor olacaktır. Bu sebeple hatırlatıcılar edinebilirsiniz. Telefonda bir bildirim, masa üzerinde bir not gibi.

Kendine hiçbir karşılığı olmadan sadece yapmaktan keyif alacağın uğraşlar bul. Bu sayede kendini değerli hissedeceksin.

Değerli hissetmeyi yakın çevrenden beklemek yerine ilk önce sen kendine değerli hissettir. Sevdiğin bir müziği dinle, hoşlandığın bir gün geçir mesela.

Kendini acımasızca eleştirmekten vazgeç ve çok sevdiğin birini eleştiriyormuş gibi kendini eleştir.

Değersiz hissettirildiğini düşünüyorsan bunu ifade et, çevrendekilerde senin bu düşüncede olduğunu bilsinler. Bu sayede iletişiminiz daha sağlıklı olacaktır. Belki de değersizlik hissi sadece senin hissindir, gerçek değildir. Bunu farkedersin.

Kendine değeri verecek olan en birinci kişi sensin. Dışarıdan bekliyorsan eğer değeri, bunun farkında olarak bu hissi yaşa ve bu histen çıkmak için, kendin için neler yapabilirsin düşün. Unutma ki değeri verecek olan ilk kişi sensin. Kendini iyi hissedeceğin aktivitelerle başlayabilirsin ve en önemlisi kendin için bir uzmandan destek alabilirsin. 

Üstelik Jetklinik.com' da ilk öngörüşme ücretsiz. Ruh sağlığın için harekete geç.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp