Maladaptive Daydreaming Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Maladaptive Daydreaming Nedir? Belirtileri Nelerdir?
02-05-2022

Maladaptive Daydreaming Nedir?


Hatırlayabildiğim kadar uzun zamandır hayallerde kayboldum [...] Bazı hayaller tanıdığım insanları içerir [...] Diğerleri beni hiç içermez […] Bu hayaller genellikle hikayeler olma eğilimindedir—[…] beni güldürme ve ağlatma yeteneğine sahip gerçek duygu, genellikle mutluluk ya da üzüntü […] Hayatımın her şey kadar önemli bir parçası; Hayallerimle baş başa saatler geçirebilirim […] Sınıfta konsantre olmam, uyumam ya da kafamın dışındaki dünyada biraz huzur bulmam gerektiğinden, çoğu zaman zihnimi kapatamıyormuşum gibi hissediyorum [… ] Koşmak, yürümek ve araba kullanmak, hayal kurmada oturmaktan veya yatmaktan daha etkilidir ve bazen hayal kurarken odamın zemininde adım adım ilerliyorum. Bu eylemler istem dışı değildir; Onları yaptığımı biliyorum ve istediğim zaman yapmayı bırakabilirim.

[Yazara anormal hayal kurma davranışının ne olduğunu anlatan, Amerika Birleşik Devletleri'nden kendi kendine teşhis koyan 20 yaşındaki kız öğrencinin anlatımı… ] Bu paragrafı okuduğunuzda zihninizde bir şeyler canlanmaya başladı diye tahmin ediyorum. Gelin şimdi birlikte bakalım Maladaptive Daydreaming'in ne olduğuna…

Hayal kurmak; neredeyse hepimizin hayat boyunca yaptığı, düşünceleri ve duygusal süreçleri kapsayan bir süreçtir. Kişiler gerçekleşmesini istedikleri durumlarla ilgili hayaller kurabilir, gelecekleri hakkında amaçladıkları durumu hayallerinde canlandırabilirler. Kişiler durum yaşanırsa nasıl davranırım, ne söylerim gibi süreçleri de zihninde canlandırabilir. Bu durum onlara kendi davranışlarını değerlendirebilme, kendine dışarıdan bir gözle bakabilme şansı vermektedir. Bazen de hedefe ulaşmak için kendilerini motive edebilirler. Hayal kurmak bireyin isteklerine, amaçlarını ve düşüncelerini gerçekleştirmesine destek olabilmektedir.
Maladaptive daydreaming; kişiler arası iletişimi olumsuz olarak etkileyen, bireyin yaşamdaki sorumluluklarını yerine getirmesine engel olan; işlerine ve akademik yaşamlarına odaklanmalarını engelleyen hayal kurma etkinliği olarak açıklanabilmektedir. Türkçe’ye, ”uyumsuz hayal kurma” olarak çevrilmektedir. Bu hayaller uyumsuzdur; çünkü kişiler çok fazla hayal kurma sebebiyle yapması gereken işleri sürekli olarak geciktirir ya da gerçekleştiremez. Kişi hayal kurarken kendini iyi hissetse de gerçek yaşamda kaçırdıkları durumlar nedeniyle içinde bulunduğu durumdan memnun değildir. Zamanla kişi de hayaller daha da yoğunlaşarak hayal kurmaya devam eder ve kendisini engellemek konusunda başarısız olur. Gerçeklik ve hayal arasında ayrım yapmakta zorlanabilirler. Bu hayaller belli bir düzende ilerlemektedir. Kişi, mekan ve olaylar bağlantılıdır. Bir film/dizi senaryosu gibi düşünülebilir. Bireyler, hayallerine ara verip geri dönselerde kaldıkları yerden devam edebilmektedir. Hayal kurma sırasında fiziksel olarak- tepki verdikleri de görülmektedir. Konuşma, yürüme, jest ve mimiklerini kullanma gibi durumlar eşlik eder.  Yoğun bir düşünme mevcut olduğu için yorucu olabilmektedir.


Maladaptive Daydreaming Belirtileri Nelerdir?

  • Gece uyumakta güçlük çekme
  • Hayallerini sürdürme konusunda karşı konulmaz bir istek duyma
  • Uzun süreli hayal kurma ve hayallerin bir film gibi kurguya sahip olması
  • Hayal kurarken konuşma veya fısıldama
  • Hayal kurduğu sırada jest ve mimiklerini kullanma
  • Hayal kurmaya çok fazla vakit ayırdığı için günlük sorumluluklarına odaklanamama
  • Hayal kurduğunun farkında olunmasına rağmen gerçek hayata dönme konusunda zorluk       
  • Bir müzik, görüntü ve konuşmadan etkilenip hızlıca hayal kurmaya başlama
  • Hayallerde geçirilen uzun zamandan sonra gerçek hayatta ertelenen ve kaçırılan durumlara yönelik pişmanlık hissetme


Maladaptive Daydreaming Kimlerde Görülür?


Uyumsuz hayalperestlerin kişiler arası iletişimdeki sorunlar ve yaşadıkları yalnızlık ile baş etmek için hayal kurma davranışı sergiledikleri düşünülmüştür. Aynı zamanda duygularını yönetebilmeyle ilgili zorluklar yaşadıkları görülmüştür. Bu kişiler yaşadıkları sorunlar ve yoğun stres karşısında çoğunlukla duygusal tepkiler vermektedirler. Ayrıca sorunun çözümü yerine işlevsel olmayan baş etme mekanizmaları kullandıkları bildirilmiştir.  Araştırmalar çoğunlukla eşlik eden rahatsızlıkların; anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve depresyon olduğu görülmüştür. Sosyal kaygının çocuklukta yaşanmış bir istismar yahutta duygusal ihmal deneyiminin olması ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
 

Maladaptive Daydreaming Tedavisi Nedir?

Kişilerin durumu değerlendirilirken aynı zamanda eşlik eden hastalıklar (depresyon, obsesif kompulsif bozukluk) olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeple her bireyin tedavi süreci birbirinden farklı ilerleyecektir. Ancak genel olarak bilişsel davranışçı terapi fayda sağlamaktadır. Danışma süresince, kişilerin sorunları, bu sorunları nasıl değerlendirdikleri, sorunlarını çözerken hangi baş etme mekanizmalarına başvurdukları da önemlidir. Hayal kurma bozukluğu konusunda Jetklinik.com üzerinden randevu oluşturarak, alanında uzman kişiler ile görüşme sağlayabilir ve ücretsiz ön görüşme kampanyasından yararlanabilirsiniz.

 

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp