Aile Terapisinin Amaçları Nelerdir? Neden Çiftler Denemeli


Aile Terapisinin Amaçları Nelerdir? Neden Çiftler Denemeli
13-10-2021

Aile terapisi, aile içinde huzurun sağlanması ve aile fertlerinin ilişkilerinin sağlıklı hale gelmesini hedefleyen bir terapi şekildir. Son zamanlarda aile ve çift terapisi aileler için oldukça önemli hale gelmiştir. Bireyler, zaman zaman sıkıntılı süreçler yaşayabilir ve bu süreçten kendisi etkilendiği kadar ailedeki bireyleri de etkiler hale gelebilir. Bu sıkıntılı süreci en az zararla atlatmak için belli bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Terapistler, bu noktada aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmaları konusunda onlara yardım ederler. 

Aile (Çift) Terapisi Nedir?

Aile (Çift) Terapisi Nedir?

Aile ve çift terapisi; aileler ve çiftler arasındaki ilişkinin çalışıldığı, aile ya da çiftler arasındaki iletişimin değişiminin ve gelişiminin hedeflendiği psikoterapinin bir dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her bireyin diğer bireylerle kurduğu ilişkiler, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Özellikle bu ilişki ebeveyn, eş ve çocuklar gibi kişilerle kurulan yakın ilişkiler ise bu rol daha belirgin bir hal alır. 

Bireyler evlendiklerinde evlilik süreci içerisine girdiklerinde evlilik ilişkisi içerisinde zaman zaman tartışmalar, çatışmalar, zorlu süreçler geçirebilirler. İşte bu dönemlerde çift terapisi desteği alabilirler. Bu destek iki kişinin birbiri ile daha sağlıklı iletişim kurma konusunda onları destekleyici bir süreç olacaktır. Aile ve çift terapisinde temel amaç, aile içinde yaşanan problemli süreçlerin ele alınarak incelenmesi ve yaşanan çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır.

Aile (Çift) Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile (Çift) Terapisi Nasıl Yapılır?

Aile terapisi, bireysel terapiden farklı olarak ilişki odaklı terapiler arasında yer alır. Aile (çift) terapisini; duygusal olarak ilişki içerisinde olan çiftlerin, karşılıklı iletişim sorunlarının çözülmesi ve ilişkilerinin daha sağlıklı bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir psikoterapi yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Çift terapisinde seansların büyük bir bölümü çift olarak sürdürülse de ihtiyaç halinde çiftlerden biri ile bireysel seans da gerçekleştirilebilir. 

İlk görüşmede çiftlerden yaşanılan problemleri bireysel bakış açılarıyla anlatmaları istenir. İki taraf da dinlendikten sonra bir değerlendirme yapılır. İlişkinin dinamiğine, iki tarafın özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre çift terapisi süreci planlanır. Yaşanılan durumun niteliğine ve çiftin sürece uyum sağlama kapasitesine göre seans sıklığı değişiklik gösterebilir.

Online Aile (Çift) Terapisinin Avantajları Nelerdir?

Online Aile (Çift) Terapisinin Avantajları Nelerdir?

Aile terapisi almak aile ve çiftler için son derece önemlidir. Aile terapisi, online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu da aileler için büyük avantaj sağlamaktadır. Aile içinde yaşanan sorunların büyük bir çoğunluğu iletişimsizlikten kaynaklanmaktadır. Bu durum da tek başına kolayca çözülebilecek bir sorun karşısındaki zıt veya farklı fikirler çözüme ulaşmayı zora sokmaktadır. Bu sorunu sürekli yaşar hale gelen çiftler terapi aldıklarında farklı bakış açılarına sahip hale geliyorlar. Aile terapisi sayesinde gereğinden fazla büyütülen sorunları çözmede daha yapıcı oluyorlar ve de karşılarındaki kişinin fikirlerine önem verir hale geliyorlar.

Aile terapisinin çiftlerin birbirini dinleyebilme ve anlayabilme konularında iletişimlerini güçlendirecek bir yöntem olduğu tartışmasız bir gerçektir.

Jetklinik ile Online Ücretsiz (Ön Görüşme) Terapi Seansı Alın

Jetklinik ile Online Ücretsiz (Ön Görüşme) Terapi Seansı Alın

Jetklinik, alanında uzman kadrosu ile bireysel terapi süreçlerinizde olduğu gibi aile terapisi süreçlerinizde de yanınızda olmaya devam ediyor. Sitemizde yer alan uzmanlar arasından destek almak istediğiniz uzmanı detaylı olarak inceleyebilir ve online ücretsiz ön görüşme için randevunuzu yer ve zamandan bağımsız olarak dilediğiniz an kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Daha sağlıklı aile ilişkileri için aile terapisi oldukça öneme sahiptir. Bu yazımızda aile terapisinin amacını, çiftler için önemini detaylı olarak ele aldık. Keyifli okumalar dileriz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp