Çocuklu Ailelerde Aile İçi Sağlıklı İletişimi Artırmak İçin Uzmanından Öneri


Çocuklu Ailelerde Aile İçi Sağlıklı İletişimi Artırmak İçin Uzmanından Öneri
14-09-2021

 Aile; anne, baba ve çocuklardan oluşan en küçük topluluktur. Bu topluluk içindeki aile bireyleri, birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. Sürekli iletişim halinde olma durumu, çocukların gelişim süreci üzerinde son derece etkilidir. Çocukların davranışlarının ve hayata bakış açılarının şekillenmesinde aile içi iletişimin sağlıklı olması önemlidir. İletişim ilk olarak ailede başlamaktadır, aile çocuğu ileriki hayatı için topluma hazırlar ve onun ayakta kalabilmesi için çabalar. Aile; çocuğun yeteneklerini, karakterini, ahlaki alışkanlıklarını, sosyalleşmesini, toplum tarafından kabul görmesini, güven duygusunu öğretir. Bu noktada çocuğun sağlıklı bir birey olabilmesi için ailenin önemi çok büyüktür. Bu yazımızda çocuklu ailelerde aile içi iletişimini artırmak için uzmanından öneriler sunacağız.

Aile İçi İletişimin Çocuğa Etkileri Nelerdir?

Aile İçi İletişimin Çocuğa Etkileri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Aile Tutumlarının Sosyal Fobi Üzerindeki Etkisi

Çocuğun ilk gördüğü, örnek aldığı kişiler ailedeki kişilerdir; anne, baba ve kardeşlerdir. En yakınındaki kişilerin çocuk üzerinde etkisi ölçülemeyecek kadar büyüktür. Ailede kurulan bağ, iletişim çocuğun sağlıklı, kendine güvenen bir birey olabilmesi açısında son derece büyük yere sahiptir.

İletişimin ilk kuralı karşındaki kişiyi dinlemektir. Dinlemek, anlamak ve bu konuda geri bildirim vermek iletişimi oluşturan ögelerdir. Aile içi iletişimi en iyi şekilde sürdürmek için çocuklarınızı iyi dinlemeli, önyargılı davranmadan sabırlı ve empati kurarak dinlemelisiniz. Aksi taktir de çocuğunuz önemsenmediğini ve sevilmediğini düşünecek ve size bir şey anlatmak istemeyecektir. 

Çocuklarınızı dinlerken beden dilimizi, mimiklerimizi, ses tonumuzu iyi kullanmalısınız.

Bir işle uğraşırken çocuğunuzu dinlemek, çocuğunuzda “önemsenmiyorum” hissini uyandıracaktır. O yüzden iletişim kurarken son derece dikkatli olmalı ve özenli şekilde çocuğunuzu dinlemelisiniz.

En Sık Karşılaşılan Aile İçi İletişim Sorunları Nelerdir?

En Sık Karşılaşılan Aile İçi İletişim Sorunları Nelerdir?

Aile içinde her zaman mükemmel bir ilişki olmayabilir. Dönemsel sorunlar ya da ergenlik döneminde yaşanan sorunlar olabilir. Bu sorunlardan en sık karşılaşılanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aile bireyleri arasında ergenlik dönemini yaşayan kişiler olabilir. Bu durumda evde iletişim sorunları olması neredeyse kaçınılmazdır.
  • Anne-Baba ile çocuk arasındaki iletişimsizlik ya da duygusal ihmalin bulunması durumu. Anne ya da babanın yeterli sevgi ve ilgiyi çocuğa gösterememesi, gerekli ve yeterli sözel ve dokunsal iletişimi kuramamaları, doğru ve etkili iletişimi kuramamaları bu sorunlardan biridir.
  • Ebeveynlerin kendi aralarındaki yaşadıkları problemler. Anne baba arasındaki iletişimsizlik, kavgalar, tartışmalar çocuğun ve ergenin psikolojisini önemli derecede etkilemektedir. 

Bu sorunlar aile içerisinde en sık karşılaşılan aile içi iletişim sorunlarıdır.

 

Aile İçi Sağlıklı İletişim Nasıl Olmalıdır? Örnekler

Aile İçi Sağlıklı İletişim Nasıl Olmalıdır? Örnekler

Aile içi iletişimin iyi olması anne, baba, çocuk yani tüm aile bireyleri için son derece önemlidir. Aile içinde kurulan sağlıklı iletişim, çocuğun kişilik gelişiminde büyük görev alır. Sağlıklı bir aile içi iletişiminde vücut dili büyük önem taşır. Örneğin, çocuğu sevdiğini belli etmenin en iyi yolu ona dokunmaktır.

 Çocuğa sarılmak, konuşurken gözlerinin içine bakmak sağlıklı iletişimin en büyük yapı taşlarındandır. Çocuk ile ilgilenirken vücut dilini iyi kullanmak bunları yaparak mümkün olur. Sağlıklı bir iletişim için en büyük değer, sevgidir. Bir diğer örnekte ise şunu verebiliriz; çocuk büyütürken onu sevgi ile büyütmek çocuğun birçok şeyi aşmasını sağlayarak ona yol gösterici olur. Çünkü sevginin gücünü çocuk hisseder ve bu güç, çocuğun gelişimi için önemli yer tutar.

Bu yazımızda, aile içi iletişimin çocuğun gelişimi için önemini vurgulamaya çalıştık. En sık karşılaşılan aile içi sorunlar nelerdir bunları sizlere aktardık. Aile içi iletişim nasıl olmalı, bu konuda örnekler vererek sizlere açıkladık.


 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp