Demans (Bunama) Alzheimer'dan Farkı Nedir? Demans Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Demans (Bunama) Alzheimer'dan Farkı Nedir? Demans Hakkında Bilmeniz Gerekenler
21-10-2021

Halk arasında bunama hastalığı olarak bilinen demans;  hafıza, düşünce ve sosyal yetenekleri etkileyen belirtileri göstererek ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunama hastalığı, birçok kişinin etrafında, özellikle de yaşlı bireylerde gözlemlediği rahatsızlıklar arasında yer alır. Demans ve Alzheimer birbirine en çok karıştırılan hastalıkların başında gelir. Birbirine benzer gibi görünse de bu iki hastalık birbirinden son derece farklıdır. Alzheimer, daha geniş bir kapsamı içine alan demansın en yaygın sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. İşte, demans hakkında bilmeniz gerekenler!

Demans (Bunama) Hastalığı Nedir?

Demans (Bunama) Hastalığı Nedir?

İlginizi Çekebilir: Psikolojik Travma Nasıl Atlatılır?

Demans, yaygın bilinen adıyla bunama hastalığı, kişilerin entelektüel yeteneklerini kısmen ya da tamamen azaltan, bilişsel, davranışsal ve işlevsel özelliklerinde gerilemeye yol açan, yaş ve sosyal konumlara bağlı olarak farklı düzeylerde işlevsel bozukluklara neden olan bir durumdur. Günlük yaşam aktivitelerini etkileyen demans genellikle yaşlılarda görülür. Unutkanlığın ön planda olduğu bir hastalık grubuna işaret eden demans çoğunlukla Alzheimer hastalığı ile karıştırılır. Çeşitli yöntemlerle ilerlemesi yavaşlatılabilen demans için erken tanı ve doğru tedavi yaklaşımları oldukça önemli bir rol oynar. 

Demans Hastasının Belirtileri Nelerdir? Evreleri Nelerdir?

Demans Hastasının Belirtileri Nelerdir? Evreleri Nelerdir?

Demans genellikle hafıza kaybıyla ilgili olsa da hafıza kaybının çeşitli nedenleri olabilir. Sadece hafıza kaybı yaşamak demans anlamına gelmez. Alzheimer hastalığı, yaşlılarda gelişen demansın en yaygın nedeni olurken, demansın çok sayıda başka nedenleri vardır. Nedenine bağlı olarak, bazı demans belirtileri önlenebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir. Demans belirtileri nedenlerine göre çeşitlilik gösterse de görülen yaygın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Özellikle yakın çevre tarafından fark edilen hafıza kaybı
  • İletişim kurma ya da konuşma sırasında uygun kelimeyi seçmekte zorluk
  • Görsel ve mekansal hafızayla ilgili problemler
  • Akıl yürütme ve problem çözmede zorlanma
  • Karmaşık görevleri sırayla yerine getirmede zorluk
  • Planlama güçlüğü
  • Koordinasyon ve motor fonksiyonlarda güçlük
  • Kafa karışıklığı ve odaklanma problemleri 
  • Psikolojik değişiklikler
  • Depresyon 
  • Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)

Demansın belirtilerine yer verdikten sonra demans evrelerini detaylıca inceleyebiliriz.

Demans Hastasının Evreleri Nelerdir?

Demans Hastasının Evreleri Nelerdir?

İlginizi Çekebilir: Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Demans evreleri erken, orta ve geç evre olmak üzere üç aşamadan oluşur. Hastalar ilerleme hızına göre değişkenlik göstermekle birlikte zamanla erken evreden ileri evreye doğru ilerlerler. Evreler arası geçiş süreleri hastadan hastaya farklılık gösterebilir fakat bu durum ortalama 2 ile 5 yıl arasında gerçekleşir. 

Erken evrede; zamanı takip edememek, unutkanlık ve tanıdık yerlerde kaybolmak sorunları ortaya çıkabilir. 

Orta evrede; belirtiler daha da ilerlemiş bir hale gelir. İnsanların isimleri ve yaşanan son olayları unutmak, kendi evinde kaybolmak, kişisel bakım için yardım ihtiyacı duymak, iletişim konusunda problemler yaşamaya başlamak ve davranış değişikliklerinin görülmeye başlanması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Demansın son evresi olan geç evrede; mekan ve zaman algısını yitirmek, öz bakımı yapamamak, yakınları tanımamak ve motor işlevlerinde güçlüklerle karşılaşmak gibi problemler görülebilir. 

Demans Alzheimer Farkı Nedir?

Demans Alzheimer Farkı Nedir?

Demans hastalığı ve Alzheimer özellikleri bakımından birbirine en çok karıştırılan iki hastalık olarak karşımıza çıkar. Halk arasında yaygın olarak birbirinin yerine kullanılan bu iki kavram aynı şey değildir. Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile ortaya çıkan hastalıkların genel bir adıdır. Demans hastalıklarının tümü beyinde hücrelerin işlevlerini yitirmesi ve dolayısıyla ölümüne neden olurken hastalıklara özgü farklı bulgularla kendini gösterir.  Alzheimer hastalığı ise en sık görülen demans hastalıklarından biridir. Sıklıkla unutkanlık, davranış bozukluğu, kafa karışıklığıyla başlayan ve demansa neden olan hastalıklar arasında en yaygın görülen türdür. Özetlemek gerekirse; Alzheimer, demansın bir türüdür ve en yaygın nedenidir. 

Demans Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Demans ya da yaygın adıyla bunama hastalığı ise kişinin bilişsel işlevlerinde, daha önce edindiği işlev düzeyine göre daha ağır bir duruma giden bir klinik sendromdur. Durumun erken fark edilmesi ve uygun tedavi planlarının yapılması gerekir. Demans tedavisinde asıl amaç hastadaki semptomların kontrol altına alınması ve böylelikle hastanın yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Demansa eşlik eden problemler için de ek tedavi planları yapılabilir, ilaç tedavisi bunlardan biridir. 

Bu yazımızda demansı tüm noktalarıyla ele aldık. Keyifli okumalar dileriz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp