İlişkide Yaşanan Güven Sorunları Nasıl Aşılır?


İlişkilerde Sıklıkla Görülen Güven Sorunları Nelerdir?
20-08-2022

Yakın ilişkilerde partnerler arası zaman zaman sorunların olması beklenen ve normal bir durumdur. Ancak önemli olan nokta bu sorunların nelerden kaynaklandığı ve nasıl baş edildiğidir. İlişkilerde karşımıza çıkan en önemli çatışma nedeni güvensizliktir. 

İnsanlar ilk doğduğu andan itibaren güven duymaya ihtiyaçları vardır ve ilişkilerde her zaman güven ararlar, güven olmayan bir ilişki içerisinde ise olmak istemezler veya güvensizlik yaşıyorlarsa o ilişki içerisinde mutlu olmazlar. Bunun için özellikle yakın ilişkilerde güven problemlerinin yaşanması çiftler arasında uyumsuzluk yaratacaktır ve mutlu bir ilişinin önüne geçecektir. 

İlişkilerde Sıklıkla Görülen Güven Sorunları Nelerdir?

  • Aldatmak; Kişi eğer parterini aldatıyorsa karşı tarafında aynısını yapacağından şüphe duyduğu için güven sorunları yaşanacaktır.
  • Aldatılmak; Aldatılan kişi eğer ki aldatıldığının farkındaysa, partnerine karşı güven bağı zedelenecek ve tekrar güvenmesi olası olsa da zor bir süreç olacaktır. 
  • Yalan söylemek; Yakın ilişkilerde yalanın olması en büyük problemlerden birisidir. Yalanın olduğu yerde hiçbir zaman güven bağı oluşmayacaktır. 
  • Kıskançlık; Kişi eğer ki çok kıskanç bir karaktere sahipse kafasında kendi inandığı durumları kurarak aslında güvensizlik yaratacak bir durum olmamasına karşın yoğun bir güvensizlik yaşayabilir. 
  • İlgisizlik; Partnerlerin eşleri tarafından ilgisizliğine maruz kalması kişide şüphe uyandırarak güven problemine yol açmaktadır. 
  • Değersizlik; Aynı şekilde değersizliğin hüküm sürdüğü bir ilişkide güvensizlik de kendini yoğun bir şekilde göstermektedir.

Güven Sorunları Olduğunu Gösteren Durumlar Nelerdir?

  • Telefon karıştırmak; Partnerler özellikle eşlerine güvenmiyorlarsa ilk olarak telefonları kontrol etme ihtiyacı hissederler, çünkü gizlenilen bir durum olup olmadığını kontrol etmek isterler.
  • Sürekli aramak ve ne yaptığını her an bilmek istemek; Eğer ki eşler birbirlerini sadece merak ettikleri için değil de her an her durumda sürekli olarak arayıp ne yaptıklarını nerede olduklarını soruyorlarsa bir güven problemi yaşanıyor olabilir. 
  • Gizli konuşmalara tanık olmak; Eğer kişi partnerinin bir konuşmasına tanık olmuşsa ve kendisinden gizlendiğini hissediyorsa bu da bir güven sorunu olduğunun göstergesidir.
  • Yalanlara maruz kalmak
  • İlgide ciddi ölçüde azalma veya çok ilgilenme durumu; Kişi eğer partnerinin ilgisinin değiştiğini hissediyorsa yine bir güven problemi olabilir
  • Küçük bir tartışmada bile terk edilmekten aşırı korkma hali yaşanıyorsa güven probleminden bahsedilebilir.
  • İlişkide kendini yalnız hissetmek; Kişi eğer ki bir güven problemi yaşıyorsa ne kadar birlikte vakit geçirilse de yine de kendini o ilişki içerinde yalnız hissedebilir. 
  • Anlatma ihtiyacının kaybolması; Partnerler ilişkide, kendi yaşadıkları olayları, durumları partnerine anlatma isteği ve ihtiyacı duyarlar. Ancak eğer ki bir güven problemi varsa bu istekleri azalacak ve hatta kaybolacaktır. 
  • Verilen sözleri tutmamak; Güven probleminin olduğu bir ilişkide verilen sözler genelde tutulmaz ve durumu kurtarmak adına söylenen sözlerdir.

Güvensizlik Hangi Nedenlerden Oluşur?

  • Güven kavramı çok küçük yaşlarda temelleri atılmaya başlandığından dolayı, kişide eğer erken çocukluk zamanında güven ihtiyacı karşılanmamışsa, özellikle de bakım verenle olan ilişkisinde güveni bir bağlanma gerçekleştirilememişse bu kişilerde ileriki dönemlerinde yakın ilişkilerinde ve diğer insanlarla kurdukları ilişkilerinde güvensizlik durumu yaşamaları daha olasıdır. 
  • Dünyaya hiçbir bilgiyi bilmeden gelen çocuklar, tüm bilgileri, duyguları yaşadıkları çevreden ve ailelerinden öğrenirler. Bunun için güvensizliğin hüküm sürdüğü bir ailde yaşayan çocuklarda bunu içselleştirdiklerinden dolayı ileride kuracakları ilişkilerde de öğrendikleri bu güvensizliğin çerçevesinde kuracaklardır. 
  • Travmatik yaşantılar da kişide güven problemlerinin gelişmesine neden olabilmektedir. Bunlar; akran zorbalığına maruz kalmak, aile içerisinde aşağılanmak, yalanlara maruz kalmak, sürekli reddedilmek, çatışma yaratan ilişkilere şahit olmak gibi ve bunlarından yanında hırsızlık, taciz, aldatılmak gibi faktörlerde güven üzerinde belirleyici bir role sahiptir. 

İlişkilerdeki Güven Sorunlarıyla Baş Etme Yolları Nelerdir?

  • Eğer ciddi bir şekilde güven problemi yaşıyorsanız öncelikle bunu kabul etmeli ve durumun farkında olmalısınız ve çözüm noktasında istekli olarak çözmeye çalışmalısınız.
  • Güven problemlerinin nedenlerinden biri partnerlerin birbirine karşı şeffaf olmamasıdır. Bundan dolayı hem şeffaf olmalı hem de partnerinizden size karşı şeffaf olmasını isteyebilirsiniz. Şeffaflık dediğimiz kavram, yaşadığınız sorun her ne ise partnerinizden saklamak yerine birlikte çözüm bulmaya çalışabilirsiniz, bu hem karşı tarafın size karşı olan güvenini artıracaktır hem de ilişki doyumunuz üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
  • Empati kurmak yakın ilişkilerde vazgeçilmez bir unsurdur. Eğer güven duymak ve güvenilmek istiyorsanız partnerinizle empati kurarak gereksiz şüphelerin karşı taraftan size geldiğini düşünerek kendinize yapılmasını istemediğiniz tutum ve davranışları partnerinize yapmamalısınız. 
  • İlişkilerde güven sorunu da dahil olmak üzere pek çok sorunun ana nedeni aslında iletişimsizlik ya da yanlış iletişimdir. Partnerinizi anladığınızı hissederek ve duygularına önem vererek dinlemek ve yapıcı bir iletişim sürdürerek güven problemlerinin de önüne geçmek mümkündür.
  • Ve hepsinden önemlisi önce kendinize güvenmeyi öğrenmelisiniz. Kendine güveni olmayan bireylerin partnerine de güvenmesi pek mümkün olmayacaktır. 

Güven problemleriyle baş etmek her zaman kişinin kendi kontrolünde olamayabiliyor. Bu noktada güven problemlerinizin nelerden kaynaklandığını daha detaylı araştırabilmek adına uzman desteği almanız faydalı olacaktır. Jetklinik.com sitesinden kolayca randevu oluşturabilirsiniz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp