İlk Gece Korkusu Nedir, Kimlerde Görülür?


İlk Gece Korkusu Nedir, Kimlerde Görülür?
13-02-2022

İlk Gece Korkusu Nedir?

Öncelikle tanımını yapacak olursak, temelini cinsel bilgi eksikliği, cinsel gelişim eğitimi yetersizliği, cinsel mitlerin (yanlış inançlar) attığı ilk gece korkusu, ilk cinsel ilişki anlamına gelir.

İlk geceye, bekaret göstergesi olan “kızlık zarı” na toplumsal olarak çok fazla anlam yüklendiği için o günün kahramanı gelin ve damat kendilerini psikolojik baskı altında hissederler. Psikolojik ve fizyolojik olarak beliren o anki heyecanın yarattığı korku ve kaygı çiftin tüm cinsel hayatını etkileyebilir.

Diğer adıyla Zîfaf gecesi, "kapıda birilerinin bekleme korkusu" çiftler üzerinde aşırı heyecan ve korku yaratmakta ve bir takım olumsuzluklara yol açmaktadır.

İlk Gece Korkusu Kimlerde Görülür?

İlk gece korkusunu sadece kadınların yaşadığına dair yaygın bir kanı vardır. Fakat ilk gece korkusunu kadınların yaşadığı kadar partneri erkekler de yaşar. Ataerkil bir toplumun erkeklere biçtiği rol üzerinden yola çıkacak olursak; o geceye dair bir performans anksiyetesi gelişebilir. Bu anksiyete doğrultusunda ortaya çıkan erkeğin sertleşme problemi yaşaması olasıdır. Bunun dışında erkek, partnerine yetebilme, güven verebilme, denetimli boşalma kaygısı yaşayabilir.

İlk Gece Korkusu Neden Olur?

Cinsellik, insanoğlu için hep karmaşık, vahşi, gizemli ve ehlileştirilemeyen bir korku kaynağı olmuştur. Toplum olarak mesafelerin koyulduğu “tabu” haline gelen bir alan olmuştur. Çocukluk çağından beri ebeveynler tarafından verilen eğitim, her konu ile ilgili normal iken, cinsellik alanında koca bir boşluk var ne yazık ki.

“İlk gece korkusu” sadece o gece oluşan bir korku değildir. Daha öncesinde o korkuya zemin hazırlayan koca bir temel inşa edilmiştir. Bu koca temel, nelerden oluşur kısaca göz atalım:

1. Cinsel Bilgi ve Eğitim Eksikliği: Cinsel bilgi eksikliği veya yanlış bilgilenme, hatalı bilişsel şemaların gelişmesine yol açar.

Cinsel eğitim, çocuk soru sorduğunda başlar. Doğan Cüceloğlu’ nun ifade ettiği gibi “Ebeveyn, cinselliği konuşmayı, anlamayı yasakladığında enerji yok olmuyor. Sadece konuşmamış oluyorsun ama o enerji hayatının tümünü etkilemeye devam ediyor.” Ebeveynler, çocuklarının cinsel merakını tatmin eden merkez konumunda olmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde, yanlış olarak edinilen bilgilerin, ileride yetişkinlik hayatına çok fazla olumsuz etkisi yansımaktadır.

Cinsel bilgi konusundaki yetersizlik, yeni evlenen çiftler arasındaki güveni de sarsıcı etkide bulunabiliyor. Penisin cinsel birleşme esnasında farklı bir yere gidebileceği; idrar kanalına yahutta anüse girerek zarar verebileceği gibi korkular bunlar arasındadır.

2. Cinsel Mitler: Cinsel bilgi ve eğitim eksikliğinin temelini oluşturduğu, cinsel ilişki ile ilgili bilinen yanlış inançlar ve tutumlardır. Nesilden nesile aktarılan patolojik aktarımlardır. Çok fazla kanama olacağı, yırtılma yaşanacağı, kanamanın durmayacağı, can yanmasının fazla olacağı gibi birçok abartılı söylemler vardır.

İlk Gece Korkusu Nasıl Yenilir?


İlk gecenin sağlıklı yaşanması konusu, çiftin ortak sorumluluğundadır. Sadece tek bir taraftan beklemek, çift için çatışma konusu olabilir. Sağlıklı bir cinsellik, acı vermez cinselliğin doğasında yoktur acı çekmek. Çiftin bu konuda ortak bilgi edinmesi, bir fikir birliğine varması hem birbirlerine güven vermeleri açısından hem de çok güzel bir etkileşim olan cinselliği bir kabus olarak görmelerinden ziyade bir şölene çevirmelerine olanak sağlar. Neler yapılabilir :

1)    Kadın ve erkeğin öncelikle kendi bedenlerini tanımaları, kendi cinsel organlarını tanımaları cinsellik alanında bilgileri ne kadar yeterli bu anlamda bir özeleştiri yapmaları gerekiyor.

2)    Evlilik öncesi danışmanlık kapsamında alanında yetkin bir uzmandan bu konuda yardım alabilirsiniz. Doğru kişilerden alınan doğru bilgiler sizi başarıya ulaştırır. 

3)    Cinsel iletişim olarak, çiftler bu anlamda birbirlerine açık ve net bir duruş sergilerse; ne istediklerini, hangi beklentilere sahip olduklarını partnerine bildirdiğinde kendini daha güvende hisseder. Karşısında partnerinin ne istediğini bilen, kendinden emin bir duruş sergileyen partner, güven veren partner modelidir.

4)    Kadın ve erkeğin ayrı ayrı kendi cinsel gelişim evreleri hakkında bilgi edinmesi, cinsel yanıt döngüleri hakkında bilgi sahibi olmak kendi bedenlerinin, cinsellik anında nasıl doğal bir işleyişte olduğu farkındalığını geliştirir. Bunların detaylı öğrenilmesi kişiye hem güven verir hem de rahatlık sağlar.

5)    İlk gece olarak kodlamak yerine partnerler ilk cinsel paylaşımlarını, hem kendi bedenlerinin keşfi hem de birbirlerinin bedenlerine yönelik bir keşif olması açısından bir heyecan, merak duygusu uyandırarak kodlarlarsa onlar için bir avantaja dönüşür.

6)    Partnerlerin birbirleriyle yaşayacağı ilk cinsel deneyimin ne zaman olacağı, bir mekanik düzenden ziyade, o gece yaşanmak zorunda olması hissiyatından öte bunu çiftin hür kararı belirlemelidir.

İlk Gecede Cinsel İlişkide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı cinsellik için gerekenler:

  • Karşılıklı Rıza
  • Saygı
  • Karşılıklı Güven
  • Korunma
  • İletişim
  • Eşitlik
  • Cinsel Eğitim

Cinselliğin yaşanması denince akla gelen ilk şey penis vajina penetrasyonudur. Halbuki çiftin birbirine yumuşak/sert dokunuşları, keyifli bir sohbetleri, çifte göre değişen onlara iyi gelen davranışlar cinselliğe bir hazırlanıştır. Biliyoruz ki kadınlar ve erkeklerin biyolojileri birbirinden farklıdır. Cinselliğe hazırlanışları da birbirlerinden farklılık gösterir. Kadınlar işitsel, erkekler görseldir. Partnerler birbirlerinin biyolojisinden yola çıkarak, biyolojiyi kendilerine adeta bir rehber edinmeleri ve onu ilişkilerinde yol gösterici olarak kullanmaları gerekir. Kadınlar romantizm, erkekler erotizm ister. Bunun için kadının erkeğe erotizmi; erkeğin kadına romantizmi yaşatması gerekir. Kadınlar cinselliğe hazırlanırken kalorifer peteği gibi, erkekler ise ampul misali ısınır.

Kadın ve erkeğin biyolojisinde olan cinsel yanıt döngüsünün sağlıklı yaşanabilmesi yeterli bir ön sevişmeye bağlıdır. Yeterli bir ön sevişme çifti hem duygusal hem de fiziksel olarak ilişkiye hazır hale getirir. Sevişmenin süresi, çiftin kendini hazır hissetmesine göre farklılık gösterir.

Bedeninizin sesini açın. Bu ne demektir kısaca açıklayalım; inleme, hırıltılı nefes alış veriş, ah diyerek inleme, sevişme esnasında tahrik edici konuşmalar yapma gibi. Bedenden ses çıkarma eylemleri merak ve keşfi arttırır. Beyni kapatıp beş duyu ile hissederek sevişmeyi sağlar.

İlk gecenin doyumlu, şehvetli, tutkulu, arzulu olmasını belirleyecek en önemli nokta, cinsel  iletişimdir.

Hayatınızı ertelememeniz , doyumlu bir cinsellik yaşamanız dileğiyle...

Lütfen bu alanda yetkin kişilerden yardım almaya özen gösteriniz.

Jetklinik.com üzerinden aile danışmanlarımızı ve cinsel terapistlerimizi inceleyebilir, kolayca randevu alabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp