Kaygılı Durumlarda Ne Yapmalıyım?


KAYGILI DURUMLARDA NE YAPMALIYIM?
18-07-2021

Kaygı, günlük yaşamın doğal bir parçasıdır. Tıpkı mutluluk, üzüntü, korku, öfke ve şaşkınlık gibi duygularda olduğu gibi kaygılanmak da oldukça normal bir tepkidir. Günlük yaşam içinde birçok farklı konuda kaygı duyabiliriz. Herkes önemli bir sunum öncesi, yetişmesi gereken bir işi olduğunda ya da bir sınava girmeden önce kaygı hissedebilir. Bu tür kaygılar günlük işlevimizi bozmayacak düzeyde ise bir noktaya kadar bizi harekete geçiren itici bir güç olarak işlev görebilir. Ancak kişide sürekli ve aşırı bir halde, duruma hiç de uygun olmayan bir kaygı varsa buna yaygın anksiyete bozukluğu denir ve kişinin hayatını büyük ölçüde olumsuz olarak etkiler.

“ Peki, kaygı anında neler yapmalıyım?” diye soruyorsanız gelin, kaygıya ve kaygı anında yapabileceklerinize daha yakından bakalım.

Kaygı nedir?

Kaygı;  kişilerin kendilerini zararlı ve tehdit edici bir duruma karşı korumak ve başa çıkmak için geliştirdikleri uyum sağlayıcı bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkilerdir. Her bireyde belirli bir ölçüye kadar kaygı normalken bu durum kişilerin yaşam içindeki rollerini ve işlevlerini yerine getirmesini engellediğinde patolojik olarak nitelendirilmektedir. Endişeli ve rahatsız edici düşünceler, bedensel tepkiler ve davranış değişiklikleri kaygının 3 temel bileşenini oluşturur ve bu bileşenler birbirileriyle etkileşim halindedir.

Kaygı belirtileri nelerdir?

Gerçek bir neden yokken aşırı bir şekilde huzursuz ve endişeli olma durumu kaygı belirtileri arasında yer alır. Kişiler çoğu zaman endişelerinin aşırı ve gereksiz olduğunu fark etseler bile bu durumu kontrol edemez ve yönetemezler.  Kaygı belirtileri;

  • Kendini sürekli ve aşırı bir şekilde gergin ve endişeli hissetmek
  • Sürekli kötü bir şey olacakmış gibi tetikte olma
  • Terleme ve ellerde titreme
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Ağız kuruluğu ve nefes darlığı
  • Odaklanma problemleri ve uyku problemleri
  • Nedensiz yorgunluk
  • Baş ve kas ağrıları
  • Yutma güçlüğü, şeklinde sıralanabilir. Bu belirtiler kişide son derece yavaş bir şekilde ortaya çıkar ve belirtilerde dönem dönem iyileşmeler ya da yükselmeler gösterebilir.

Kaygıyı azaltmak için neler yapabilirim?

Kaygı, günlük hayatınızı birçok açıdan olumsuz olarak etkileyebilir. Eğer sizde kaygı problemi yaşıyorsanız gün içinde kendinizi sürekli kaygının neden olduğu fiziksel ve duygusal nedenlerle uğraşırken ya da yaşadığınız bu durumu bastırmaya çalışırken bulabilirsiniz. Kaygı kendinizi sıkıştırılmış hissetmenize neden olabilir ve bu durum sizi oldukça yorabilir. Fakat yapılan araştırmalarla da ortaya konmuş ki kaygıyı azaltmak ve kontrolü ele almak mümkün. Günlük rutinlerinize birkaç alışkanlığı dahil ederek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Öncelikle kaygınızı fark edin ve kabullenin. Kaygınızı kabul ettiğinizde, durumla başa çıkmak için ilk ve en önemli adımı da atmış olacaksınız. “ Kaygıyı aşmak için ne yapmalıyım?” sorusu için sizlere küçük öneriler hazırladık. Bunları günlük hayatınızda uygularsanız kaygıyla başa çıkmanız daha kolay bir hale gelecektir.

Nefes egzersizlerine çalışın!

Nefes egzersizleri içinde bulunduğumuz anla bir bağ kurmamıza yardımcı olur. Kaygı durumunda bireyler genellikle olumsuz düşüncelere kapılıp şu anda olup bitenlerin farkında olmazlar. Nefes egzersizleri sayesinde nefese odaklanarak içinde bulunduğumuz ana döneriz. Bu dönüş aynı zamanda kaygı verici düşünceleri yargılamadan tarafsız bir şekilde bakmamıza ve gözlemlememize de fırsat verir. Şu an neler oluyor? Bedenimde hangi hisler var? Şeklindeki sorularla kaygı anını fark edebilmemize yardımcı olur. Bu nefes çalışmaları ile yalnızca zihninizde bir dinginlik değil aynı zamanda da yaşadığınız kaygıdan dolayı kasılan bedeninizde gevşeme ve rahatlama da hissedebilirsiniz. Çeşitli nefes alıp verme tekniklerini kullanarak yapacağınız nefes çalışmaları ile birlikte kaygı semptomları hafifler ve böylece kendinizi daha iyi ve sakin hissedebilirsiniz. Nefes çalışmalarını kaygılı hissettiğiniz anlarda yapmanın dışında bunu bir alışkanlık haline getirerek kaygılı hissetmeyi beklemeden de yapabilirsiniz. Bu sayede kaygılı anlarınızı daha sağlıklı yönetebilir ve daha iyi hissedebilirsiniz.

Olumsuz düşünceleri yazın!

Kaygılı anlarda zihninizde beliren ve hiç susmayan o olumsuz düşüncelerden kurtulmak için deneyebileceğiniz belki de en iyi yöntem olumsuz düşünceleri yazmak! Birbiri ardına gelen ve sürekli tekrarlayan olumsuz düşüncelerin zihninizi meşgul etmesine ne kadar izin verirseniz durumla başa çıkmanız da o kadar zor olacaktır. Yazmak en iyi terapi yöntemlerinden biridir ve yazarak zihninizde tekrarlayan o düşünceleri somut bir şekilde görebilirsiniz. Elinize bir kalem alın ve kendinizi frenlemeden yazmaya başlayın. Yazmaya devam ettikçe yükünüzün hafiflediğini fark edeceksiniz. Yazarak düşüncelerin aklınızı karıştırmasının önüne geçebilir, sakinleşerek olaya da iyi bakmaya başlayabilirsiniz.

Kaygı tedavisi için terapi desteği alın!

Kaygıyla başa çıkmada yetersiz hissediyorsanız ve bu durum günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Psikolojik destek almak kaygıyla başa çıkmanıza yardımcı olacak en etkili yoldur. Hiç vakit kaybetmeden kendiniz için en iyi uzmanı aramaya başlayabilirsiniz. Kaygı tedavisi adına psikolojik destek almak için seçeceğiniz uzmanın çalışma alanlarına bakarak, etik ilkelere bağlı, güven verici ve işini severek yapıyor olmasına dikkat edebilirsiniz.

Online terapi günümüzde hızla gelişen bir alan olmaya devam ediyor. Birçok açıdan avantajlı olan online terapi, özellikle yardım alacak bir zamanı olmayan ya da farklı şehirlerde yaşayan insanlara son derece hızlı ve etkili bir imkan sunuyor.

Jetklinik.com alanında uzman kişileri psikolojik destek almak isteyen kişilerle en güvenli şekilde buluşturuyor. Online kaygı tedavisi için sitemizde yer alan uzmanları inceleyerek size ve probleminize en uygun uzmanı seçebilirir, randevunuzu oluşturabilirsiniz. Tüm etik kurallara dikkat edilerek online olarak gerçekleştirilecek bu görüşmeler sayesinde kaygı probleminizle başa çıkma yolunda sağlıklı bir adım atmış olacaksınız.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp