Korona (Covid 19)Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde


Korona (Covid 19)Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Madde
27-01-2021

Korona (Covid-19) döneminde dikkat edilmesi gerekenleri inceleyelim.

1- Sağlıklı ve dengeli beslenmek ; bir önceki yazımda paylaştığım gibi 4 temel besin ögesini yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasıdır.

2- Anti-enflamatuar, Anti-viral ve Antioksidan besinlerden zengin beslenmek; bu besinlerin beslenme programında önemli yer tuttuğunu belirtmek isterim. Bu yüzden konu ile ilgili detaylı anlatımı bir sonraki yazımda görebilirsiniz.

3- D vitamini kullanımı; Mutlaka D vitamini seviyelerine baktıralım. Çünkü kış aylarında güneş ışınları yeterli düzeyde olmadığı için düşüşler gözlemlenebilir. Besin takviyesi olarak hap, damla veya enjeksiyon şeklinde alabilirsiniz. Özellikle bu dönemde günde 1 ünite 3 hafta boyunca kullanabilirsiniz. D3 vitaminini kullanırken vücutta daha iyi emilebilmesi için; özellikle beslenmemizde yağlı balık ve yağlı tohumlardan zengin bir menü oluşturulmasına dikkat edilmelidir.

4- Probiyotikler ve Prebiyotikler; probiyotikler, kefir, turşu, peynir, ayran. Prebiyotikler ise probiyotiklerin besin maddeleridir yani; muz, soğan, sarımsak gibi. Bunlar; bağırsak florasını güçlendirerek düzenlerler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp hastalıklarına karşı korurlar. Kilo kontrolünün sağlanmasında etkilidirler. Peki bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyen etmenler nelerdir derseniz; Aşırı şeker tüketimi, Antibiyotik kullanımı, Aşırı alkol tüketimi, yetersiz ve dengesiz beslenme, belirli bir proses işleminden geçmiş yani; işlenmiş şarküteri besinlerin fazla tüketimi bağırsak florasını olumsuz yönde etkilemektedir.

5- Günlük su tüketimi; kişinin gereksinimine bağlı olarak değişmekle birlikte günde en az 2-3 lt içilmelidir. Yeterli sıvı alımı toksinlerin ve metabolizma atıklarının idrar ve ter yoluyla dışarı atılımını sağlar.

6- Uyku düzeni; uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisinin gözlemlendiği bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Yeterli ve doğru zamanda uyku; stresi azaltarak yaşam süresini arttırdığı ve yaşlanma bulgularını azalttığı gözlemlenmiştir.

7- Fiziksel Aktivite; en iyi bağışıklık sistemi vücudun kendi ürettiği bağışıklık sistemidir. Haftada 3 gün orta tempolu 45-60 dk yürüyüş bile bu sürecin işlemesi için yeterlidir.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp