Madde Bağımlılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Madde Bağımlılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
01-09-2021

Madde Bağımlılığı Nedir?

Madde bağımlılığı, vücudun fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamaması durumu olarak tanımlanabilir. Madde bağımlısı kişi madde kullanımına ara verdiği zamanlarda yoksunluk belirtileri yaşar. Bu nedenle zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Bununla birlikte madde bağımlılığı, bireyin madde kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybederek maddeyi yaşamındaki en önemli nokta olarak görmesi ve madde kullanımına bağlı olarak fiziksel, psikolojik ve toplumsal sorunların ortaya çıkması olarak da ifade edilebilir. Madde bağımlılığının belirtileri ve zararlarına detaylıca yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Madde Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Madde Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?İlginizi Çekebilir:  Panik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Madde bağımlılığı kişilerin hayatlarını birçok yönden olumsuz olarak etkiler. Peki, madde bağımlılığının belirtileri nelerdir? Madde bağımlılığının kişiler üzerindeki belirtilerini fiziksel, sosyal ve duygusal olmak üzere 3 başlıkta inceleyebiliriz.

Fiziksel belirtiler; aşırı kilo kaybı, terleme, titreme, konuşma ve uyku bozukluğu, solunum güçlüğü, sindirim sistemi problemleri, yüzde kızarıklık ya da solgunluk, gözbebeklerinde küçülme ve kanlanma.

Sosyal ve duygusal belirtiler; ani duygu durum değişiklikleri, ilgi, istek kaybı, akademik performansta düşme, içe kapanma, evden, aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma, özensiz dış görünüş, bilişsel bozukluklar. 

Bir yıl içinde bu belirtilerden en az ikisinin görülmesi ve kişilerin işlevselliğinde önemli ölçüde bozulmalar meydana getirmesi madde bağımlılığı olarak nitelendirilebilir. 

Bağımlılığın tedavisi için öncelikle bağımlılığın altında yatan neden doğru bir şekilde tespit edilmeli; psikoterapi desteği ve gerekli sağlık kuruluşlarından yarım alınmalıdır. 

Madde Bağımlılığı Zararları

Madde Bağımlılığı Zararları

İlginizi Çekebilir: Özgüven Eksikliği ve Tedavisi

Madde bağımlılığının en önemli zararı zehirlenmeler ve bunun sonucu olarak ölümdür. Maddeler, beyni direkt etkileyerek dikkati toplamayı bozar, hız ve mekan kavramını bozarak kazalara neden olabilir. Konuşma ve hareket bozukluklarına neden olabilir. Madde bağımlılığı çeşitli sindirim sistemi ve karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilir. Kişilerin duyu organlarını körelterek tat, koku, görme, işitme bozuklukları ve his kaybı yaratabilir. Tüm bu fiziksel zararların yanı sıra kişilerde sıkıntı, gerginlik, uyku bozuklukları, diğer depresif belirtiler; içe kapanma, sevdiklerinden uzaklaşma, ilgi ve isteklerinde hızlı değişimler, sık arkadaş değiştirme, karar verememe, ani duygu değişimleri yaşama, çabuk sinirlenme, alınganlık, iştahta bozulma, aktivite ve hobilere ilgi duymama, motivasyon kaybı gibi çeşitli davranışsal problemler de görülebilir. Madde bağımlılığı aynı zamanda kişilerin aile ve arkadaşları ile olan iletişimlerinde de kopukluklar yaşanmasına neden olabilir. Madde, sadece onu kullanan bireyi değil aileyi ve toplumu; sosyal ve kültürel yapıyı da içine alarak geniş çaplı olarak etkiler. 

Çocuğum Madde Bağımlısı Ne Yapmalıyım?

Çocuğum Madde Bağımlısı Ne Yapmalıyım?

Çocuğunun madde bağımlısı olduğunu öğrenen ailelerin paniklemesi son derece normal ve doğal bir durumdur. Çoğu aile bu durumla yüzleşmekten kaçınarak “Benim çocuğum asla kullanmaz." Diyerek durumu inkar eder. “Çocuğum madde bağımlısı ne yapmalıyım?” diye düşünüyorsanız bu durum için öncelikle ebeveynlik tutumunuzun oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ebeveyn- çocuk arası ilişkinin uzaklaştırıcı değil yakınlaştırıcı şekilde olması en sağlıklı olanıdır. Çocuğunuzun hayatını ve yaşadığı problemleri yakından takip ederek gerektiğinde yanında olduğunuzu ona hissettirin. Çocuğunuzun arkadaşları, okul dışında zaman geçirdiği mekânlar, boş zamanlarını nasıl geçirdiği gibi konularda bilgi sahibi olarak onunla yakın ilişki kurun. Tüm bu süreçte sağlıklı iletişim kurmanın en önemli şey olduğunu asla unutmayın ve ihtiyaç duyduğunuz zaman uzman desteği almaktan çekinmeyin. 

Jetklinik olarak bu yazımızda madde bağımlılığı detaylarına yer verdik. Jetklinik.com alanında uzman kadrosu ile yanınızda olmaya devam ediyor. Sitemizde yer alan uzmanları inceleyerek sizin için en uygun olanı seçebilir, randevunuzu oluşturarak güvenle görüşmelere başlayabilirsiniz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp