Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) İle İlgili Merak Edilenler


Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) İle İlgili Merak Edilenler
16-12-2021

Aşırı Kıskançlık “çok sevmekten” kaynaklanmaz.

Son zamanlarda  kadına yönelik şiddetin, hatta cinayetlerin açıklaması hep aynı: “Çok sevdim, çok kıskandım”... Oysa uzmanlara göre kıskançlık bir sevgi gösterisi değil.Kıskançlık yaşayan bireyler, zaman zaman kıskançlığını mantıklı bir nedene bağlamak için  bu durumu  karşısındaki partnerine  değer verdiğinin göstergesi olarak ifade edebiliyorlar. Kıskançlığın, çok sevgiden kaynaklandığı ve bu fazla sevgiden  artık kıskanan kişinin davranışlarının kontrolden çıktığı düşüncesi  var. Genelde kıskanan tarafın “sevgiden gözüm döndü”  cümlelerini duyarız. Aslında durum tam anlamıyla  böyle değildir. Kıskanan, partnerini başkasıyla paylaşmak istemeyen kişi bu durumu kontrol edemediği zaman  bu artık rahatsızlık olarak tanımlanabilir.

Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık)  Nedir? 

Othello sendromu, bireyin yaşamında büyük ölçüde etkileri olan sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da isimlendirilir. Othello sendromunda kişi mantıklı temeli olmayan düşünceleri olur ve bu düşünceler zamanla paranoyaya dönüşebilir. Othello sendromlu kişiler, özellikle ikili ilişkilerinde partnerlerinin onları aldattıklarını düşündükleri için sürekli olarak huzursuz hissederler. Sendrom tek başına veya paranoid şizofreni, alkolizm ve madde bağımlılığı gibi durumlarla birlikte ortaya çıkabilir.

Psikiyatrinin tanımına göre patolojik kıskançlık (Othello Sendromu): Kişinin benlik saygısına yönelik oluşan bilinç altı tehlikesine karşı bir reaksiyondur.

Toplumumuzun genel olarak hoşgörü ile karşıladığı kıskançlığın normalin üstünde olmasıyla; bu duygunun eşe yansıtılması sonucu evlilik hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir ve gün geçtikçe kıskançlık duygusu ile birlikte sadakatsizlik duygusunun fazlalığı eşlerin ilişkilerini zor duruma getirebilmektedir. Günümüzde kıskançlık sanrısı olarak değerlendirilen bu düşünceler patolojik veya obsessif kıskançlık tabiriyle de kullanılmaktadır. 

Othello Sendromu ( Patolojik Kıskançlık) Belirtileri Nelerdir?

  • Bu belirtiye sahip olan bireyde partnerlerinin yaşamını kısıtlamaya başlarlar.
  • Ortada net bir durum olmamasına rağmen karşılaştıkları bazı olaylar karşısında direk olarak net bir kanaate varırlar. Örneğin; partnerinin telefonuna şifre koyması, telefonuna geç cevap vermesi çift aynı evi paylaşıyorsa eve döndüğünde bazı eşyaların yerlerinin değişmiş olması gibi durumlar şüphe uyandırmak yerine doğrudan aldatıldıklarına emin olmalarına neden olur.
  • Partnerlerinin hem cins arkadaşları görüşmelerini, hem cinsleriyle birlikte vakit geçirmelerini istemezler. Bu durum evden çıkmasına izin vermemeye kadar gidebilir.
  • Duygu ve düşüncelerini kontrol edilemeyecek biçimde partnerlerinin aldatacaklarını düşünürler. 
  • Partnerlerinden  ayrılmak bu bireyler için fobi hâline gelmiştir, ayrıldıkları zaman hayatının biteceğini, onlarsız bir hayatlarının olamayacağını düşünürler.
  • Normalde çok basit olan olaylar ve davranışlar için partnerlerine dürtüsel ve kontrolsüz tepkiler verirler, kolayca sinirlenerek olması gerekenden fazla tepki gösterirler.
  • Partnerlerine hakaret ve küfür ederek birlikte oldukları partnerlerinin kendilerini değersiz ve güçsüz hissetmelerine sebep olurlar onların da özgüvenlerini kırarak psikolojik olarak kötü hissettirmeye çalışırlar.
  • Bu kişilerin şiddete olan eğilimleri, öfke patlamaları sıklıkla yaşanır. Normal koşullarda normal insanların çok az tepki vereceği hatta hiç tepki vermeyeceği olaylara aşırı tepkiler verilebilir. Örneğin partneri arkadaşı ile buluştuğu zaman olay çıkartıp hem arkadaşına normal dışı davranışlar gösterirler hem de partnerlerine şiddete varan aşırı tepkiler gösterirler.

Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık)  Yaşayan Kişilere Nasıl Davranılmalıdır? 

Othello Sendromuna sahip bireylere her zaman açık, net cevaplar vermeliyiz. Şüpheye düşürecek hal ve hareketlerden uzak durmalıyız. Kişinin yaşadığı olumsuz duygu ve düşünceleri olumluya çevirmeliyiz. Kişinin duygu ve düşünceleriyle empati kurarak davranılmalıyız.

Othello Sendromu İçin Psikiyatriye Gitmeli Miyiz?

Psikiyatriye gitmeden önce bu durumun herkeste olabilen masum kıskançlık mı yoksa hayatı zehir edebilecek düzeyde olup olmadığının ayrımının doğru yapılması gerekmektedir. Bireylerinin partnerinin yaşamını sınırlandıracak onların günlük yaşamını zorlaştıracak düzeyde kıskançlık belirtileri olduğu zaman psikiyatriye gidilmelidir. Fakat toplumumuzda bulunan ‘seven kıskanır’ düşüncesinden dolayı birçok birey bunun bir rahatsızlık olduğunun farkında olmadığı gibi, böyle bir rahatsızlık olduğunu kabul etmemektedir. 

Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) Tedavi Edilir Mi?

Patolojik kıskançlık yaşayan çoğu çift kendi başlarına halledebileceklerine düşünseler bile, othello sendromu ancak profesyonel destek yardımıyla tedavi olabilir. Tedavinin ilk basamağında bu durumu ortaya çıkaran ve altta yatan nedenler bulunmalıdır. Karar ve kabullülük  tedavi yöntemi ile bireye özgü telkinlerde bulunarak bireyin kıskançlığını kontrol etmesi ve kişisel huzurunu yeniden elde etmesi sağlanabilir. 

Aile ve Çift Terapisinin  etkinliği yüksek olan yöntemlerdir. Çiftlerin aralarındaki problemleri değerlendirerek iki taraflı sorunlara çözüm getirilebilir.

 

 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikolojik Desteğe Mi İhtiyacın Var?

Ücretsiz Ön Görüşme Yap
jetklinik whatsapp