Şizoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Şizoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
26-11-2021

Şizoid kişilik bozukluğu genellikle ergenlikte ve ergenlikten sonra ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın kadınlara kıyasla erkeklerde görülme oranı daha fazladır.

Şizoid kişilik bozukluğunun ortaya çıkmasının kesin nedenleri bilinmemekle beraber genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. Peki, şizoid nedir? Şizoid kişilik bozukluğu nasıl anlaşılır? Bu rahatsızlığın özellikleri nelerdir? Tüm bu soruları sizler için detaylıca açıkladık. Keyifli okumalar dileriz.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Şizoid kişilik bozukluğu, sosyal ilişkilerde yakınlık kurmaya ilgisiz olma ve duygularını gösterememe durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler, içe dönüklük, duygusal anlamda soğuk olma, kendini diğer insanlardan uzaklaştıran bir tavır sergileme davranışları sergilerler. Şizoid kişilik bozukluğu sergileyen kişiler genellikle diğer insanlar tarafından içe dönük ve asosyal olarak tanımlanırlar. Ayrıca bu kişiler sadece sosyal çevrelerinden değil aile üyelerinden de uzak kalmayı tercih ederler. Kendilerini ailenin bir parçası gibi hissetmez, aile üyeleriyle yakın ilişkilere girmekten kaçınırlar. İlişki kurmak yerine yalnız kalmayı, vakitlerini odalarında tek başlarına geçirmeyi tercih ederler.

Bu kişiler diğer kişilerden gelen övgülere ve eleştirilere tepkisiz kalırlar. Duygularını hiçbir şekilde karşı tarafa belli etmeden kendi içlerinde yaşarlar. Duygusal soğukluk ve kopukluk ya da tek düze duygulanım özellikleri gösterirler. Duygusal iniş-çıkış göstermezler.

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Anlaşılır? Özellikleri Nelerdir?

Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedenleri ve Belirtileri - Uzman Klinik Psikolog  Yasin İlker

Şizoid kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle toplum içinde yaşamaktan kaçınır ve hayatlarını diğer insanlarla iletişime girmeyecek şekilde düzenlemeye çalışırlar. Bu kişiler tek başlarına kalmak isterler ve hep yalnız olmayı tercih ederler. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler tek başlarına çalışabilecekleri işler tercih ederler. Tek başlarına çalışabilecekleri işleri tercih etseler de genellikle hayatlarını düzgün bir biçimde devam ettirebilirler. Genellikle bu bireyler evlenmeyi, bir eşe sahip olmayı tercih etmezler ve yaşamları boyunca aileyle yaşamayı tercih ederler. Kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerde görülen özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tek başına yapabilecekleri işleri ve aktiviteleri tercih ederler.
  • Genellikle yaptıkları aktiviteden keyif almazlar.
  • En yakınları birinci dereceden akrabalarıdır onların dışında yakın arkadaşları yoktur.
  • Diğer insanlarla bağ kurmakta zorlanırlar.
  • Herkese karşı soğukturlar ve neredeyse duygu belirtisi göstermezler.
  • Kendileri, karmaşık iç dünyalarında düşler kurmayı veya realist fanteziler kurmaktan hoşlanabilirler

Şizoid Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler nadiren kendilerini fark edip tedavi arayışına girerler. Fark eden bireylerin üzerinde genelde psikoterapi uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminde başa çıkma becerisi başta olmak üzere, sosyal etkileşimlerde iyileşme, iletişim kurma ve öz saygı gibi konular çalışılır. Şizoid kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler diğer insanlarla ilişki kurmak istemedikleri ve bu konuda zorlandıkları için terapist için zorlayıcı bir süreç olabilir. Tedavi sürecinde sosyal yeteneklerin eğitilmesi üzerinde de durulmaktadır. Ancak ilaç kullanımı şizoid kişilik bozukluğuna sahip kişilerde genellikle tercih edilmemektedir.

Şİzoid kişilik bozukluğu gösteren kişileri tedavi etme yöntemleri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Bilişsel davranışçı terapi: Buradaki amaç, kişide davranış değişikliği yaratmaktır. Bu tedavi sayesinde kişi, sosyal ortamlarda nasıl davranılacağı ve düşüncelerde nasıl değişiklik yapılabileceği öğrenilebilir.
  • Grup terapisi: Grup terapisi, şizoid kişilik bozukluğunun tedavisinde sosyal becerilerin gelişmesini sağlayacak diğer bir yöntemdir. Grup terapisi sayesinde kişi sosyal ortamlarda daha rahat hissedebilir.
  • İlaç tedavisi: İlaç tedavisi, hiçbir tedavi yönteminden cevap alınamadığında tercih edilen son çaredir. Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi için belirli bir ilaç yoktur.

Bu yazımızda şizoid nedir konusunu ele alarak sizlere bu konuda bilgiler vermeyi hedefledik. Siz de şizoid nedir, sorusunun cevabını merak ediyor ve şizoid hakkında bilgi sahibi olmayı istiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp