Vajinismus Nedir? Belirtileri Nelerdir?


Vajinismus Neden Olur? 
16-01-2022

Vajinismus, pelvik taban kaslarında kontrol edilemeyen spazmlara neden olan tıbbi bir durumdur. Bu istemsiz kasılmalar, vajinaya penis, tampon veya spekulum gibi herhangi bir yabancı cisim sokmaya çalıştığınızda tetiklenir. 

Vajinismus, vücudun bazı veya tüm vajinal penetrasyon türlerinden korkmaya verdiği otomatik tepkidir. Penetrasyon girişiminde bulunulduğunda, vajinal kaslarınız kendi kendine gerilir. Bu sorunu yaşayan kadınların vajinal sıkışma veya vajinal spazmda bilinçli hiçbir kontrolü yoktur. Bazen, daha önce ağrısız cinsel ilişkiden zevk almış olsanız bile vajinismus olabilirsiniz.Vajinismus, uyarılma ve diğer cinsel ilişki türlerinden zevk alma yeteneğinizi etkilemez. Sonuç olarak, bu durumdaki kadınların cinsel ilişkiye girmeleri, tampon takmaları, hatta rutin bir jinekolojik muayeneden geçmeleri zor, acılı ve hatta bazen imkansız hale gelebilmektedir.

 

Vajinismus Tipleri

İki tip vajinismus türü vardır.

Birincil Tip (Primer)

Birincil tip vajinismusta kişi cinsel yönden ilk aktif olduğu zamandan beri var olan belirtiler vardır. Ömür boyu vajinismus olarak da adlandırılır. Sonuç olarak, kadın hiçbir zaman vajinal penetrasyon elde edemememiştir. 

İkincil Tip ( Sekonder )

İkincil tip vajinismusta ise kadın hayatının bir noktasında başarılı penetrasyon elde etmiş olmasına rağmen daha sonra cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı gelişmeye başlar. Bu travma, radyasyon veya jinekolojik cerrahi gibi faktörlerden kaynaklanabilir..Edinilmiş vajinismus da denir.

 

Vajinismus Belirtileri Nelerdir? 

Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) genellikle vajinismusun ilk belirtisidir. Ağrı sadece penetrasyon (birleşme) ile olur. Genellikle birleşme sona erdiğinde geçer. Bazı kadınlar bunu yanma veya penisin "duvara çarpması" gibi bir his olarak tanımlar. Vajinismusu olan birçok kadın, doktor muayenehanesinde tampon takarken veya pelvik muayene yapılırken de rahatsızlık hisseder.

Vajinismusun diğer belirtileri şunlardır:

  • Penetran seks yapamamak veya tampon yerleştirememek
  • Acı veya seks korkusu
  • Cinsel istek kaybı

Bu semptomlar istemsizdir, yani bir kadın tedavi olmadan belirtilerini kontrol edemez.

 

Vajinismus Neden Olur? 

Araştırmalar, kadınlar arasındaki cinsel bozukluklar ile anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Vajinismus tanısı konan kadınların duygusal istikrarı, romantik ilişkileri, benlik saygısı ve hatta kişiliği üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ancak bu durum sadece kadınları etkilemiyor. Bu durum, erektil disfonksiyon ve erken boşalma dahil olmak üzere cinsel disfonksiyonlar geliştirebilen erkek partnerleri üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

Vajinismusun tam olarak neden olduğu bilinmemektedir. Genellikle endişe veya seks korkusuyla bağlantılıdır. Ancak hangisinin önce geldiği, vajinismus mu yoksa kaygı mı, her zaman net değildir. Vajinismusun nedenleri bahsettiğimiz üzere her zaman net değildir, ancak neden olduğu düşünülen bazı şeyler şunlardır:

  • Vajinanızın çok küçük olmasından korkmak
  • Kötü bir ilk cinsel deneyim
  • Hoş olmayan bir tıbbi muayene
  • Seksin utanç verici veya yanlış olduğuna inanmak

Bazı kadınlar her durumda vajinismusa sahiptir. Bazı kadınlar ise sadece belirli durumlarda, örneğin bir partnerde vajinusmus geliştirebildiği gibi diğer partnerde bu sorunu yaşamazlar veya cinsel ilişkide vajinal sıkışma; vajinal spazm his edilebilir ama tamponla veya tıbbi muayene sırasında bu durum yok olabilmektedir. 

Enfeksiyonlar ve kuruluk gibi diğer sağlık sorunları da ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Buna neyin sebep olduğunu bulmak için öncellikle bir jinekolog tarafından görünmek önemlidir.

 

Vajinismus Tedavisi Var Mıdır? 

Vajinusmus bir kader değildir. Cinsel terapi ile tedavi edilebilir bir cinsel rahatsızlıktır. Vajinusmus yaşayan çiftler öncellikle bu sorunu kabullenmelidir. Kabullenmenin ardından cinsel terapist ile ilk görüşmeye geldiğinizde zaten sorunun yüzde ellisini içinizde ve ilişki dinamiğinizde tedavi edersiniz. Erkekler genel olarak, kadınlar arasındaki ağrılı cinsel bozuklukların tipik olarak farkında değildir. Vajinismuslu bireylerle yakınlık söz konusu olduğunda destekleyici ve sevgi dolu bir eş her şeyi değiştirebilir. Tedavide geri kalan yüzde ellide ise alanında uzman olmuş cinsel terapistlere güvenebilirsiniz. Tedavi genellikle 13-20 seans sürmektedir ve birkaç hafta içersinde ilerleme kaydettiğinizi görebilirsiniz. Tedavinin odak noktasına cinsel terapistler; birleşme ile ilgili duygularınızı yönetmek ve yavaş yavaş penetrasyona yani birleşmeye alışmanız için egzersizleri odak noktası haline getirir. Tedavi yapılandırmamızı oluşturmak için öncellikle sizi tanımamız lazım daha sonra vücudunuz ve cinsiyetiniz hakkındaki duygularınızı anlamanıza ve değiştirmenize yardımcı olabiliriz. Sonraki aşamalarda ise Gevşeme teknikleri (Vajinal kasları gevşetmeyi öğrenmenize yardımcı olacak farkındalık, nefes alma ve nazik dokunma egzersizleri), Pelvik taban egzersizleri (Vajinal kasların kontrolünü sağlamak için sıkma ve gevşetme egzersizleri), Seks sırasında rahatlamanıza ve cinsel dürtünüzü (libido) artırmanıza yardımcı olacak duyusal odak egzersizleri kullanarak tedavinizi gerçekleştiririz. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp