Yalnızlık Korkusu Nasıl Yenilir? Tedavi Önerileri


Yalnızlık Korkusu Nasıl Yenilir? Tedavi Önerileri
14-11-2021

Yalnızlık korkusu ya da diğer bir adı ile monofobi, anksiyete bozukluğunun bir türüdür. Yalnızlık korkusu, fobiler içerisinde yer alır, oldukça yaygın olarak görülen bir fobi/korku türüdür. Yalnızlık korkusu kişi sadece yalnız olduğunda ortaya çıkmaz. Kişi, yalnız kalacağını düşündüğü ya da öğrendiği anda bile ortaya çıkabilir. Bu da yalnızlık korku anksiyete bozuklukları ile benzerlik göstermesine neden olmaktadır.  Bu yazımızda yalnızlık korkusunu detaylıca ele alacağız. Yalnızlık korkusu nasıl yenilir? Tedavi Yöntemleri nelerdir? Tüm bu sorulara yanıtlar arayacağız.

Yalnızlık Korkusu Nedir? 

Yalnızlık Korkusu Nedir? 

Yalnızlık korkusu, psikiyatrik hastalıklardan olan anksiyete bozukluğu altında incelenen bir psikolojik rahatsızlıktır. Yalnızlık korkusu ile baş etmek oldukça güçtür, bireyleri ruhsal açıdan olumsuz etkiler. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gereken ve kontrol altında tutulması gereken bir rahatsızlık türüdür.

Tedavi edilememiş ve kontrol altına alınamamış yalnızlık korkusu vakalarında bireyler diğer insanlardan uzaklaşabilir, kendilerini soyutlayabilir ve depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk vs. gibi psikolojik rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilir.

Yalnızlık Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Yalnızlık Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Yalnızlık korkusuna sahip olan kişiler bu korkuyu yaşarken bazı psikolojik belirtiler gösterirler. Özellikle yalnızlık korkusunu yalnız olduklarında hissederler ve o anlarda şu belirtiler ortaya çıkabilir:

  • Kısa süreli yalnızlıkta bile yanında birisinin olmasını isteme
  • Yalnız kalma düşüncesi ile baş etme zorluğu
  • Kendini huzursuz, güvensiz hissetme
  • Evine hırsız gireceği, kendine zarar vereceği hissine kapılma
  • Başına olumsuz bir durumun geleceğini hissetme
  • Bayılma hissi
  • Aniden gelen ölüm korkuları
  • Düşünme güçlüğü
  • Hep yalnız kalacakmış gibi hissetme
  • Ailesini, arkadaşlarını kaybetme korkusu
  • İlişki kurduğu kişilere aşırı bağlanma duygusu geliştirme

gibi yukarıda saydığımız psikolojik belirtiler yalnızlık korkusunda yaygın şekilde görülmektedir. Yalnızlık korkusu problemi yaşayan kişide meydana gelen fizyolojik belirtiler şu şekilde sıralanabilir; 

  • Hızlı soluk alıp verme
  • Hızlı nefes alıp verme sonucu çarpıntı hissi
  • Nefes alırken zorlanma
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Titreme
  • Ter salgılamada artış
  • Bayılacakmış gibi hissetme yalnızlık korkusunun fizyolojik belirtilerindendir.

Yalnızlık Korkusu Tedavi Önerileri

Yalnızlık korkusunu, endişeli ruh hali, yalnız kalmaktan korkma hali yoğun kaygıyı beraberinde getirir. Bu kaygı artığında kişide çeşitli psikolojik sorunlar görülebilir.

Bu nedenle yalnızlık korkusu tedavi edilip kontrol altına alınması gereken bir rahatsızlıktır. 

Tedavi yöntemi olarak psikolojik destek almak bireye iyi gelecek bir tedavidir.

Yalnızlık korkusu ile baş etmek durumunda olan kişiler bu alanda çalışan uzman psikologlardan, psikolojik danışmanlardan destek alabilir. Bu desteğin yanı sıra bireyin kendi kendini de tedavi etmesi beklenir. Örneğin; bu süreçte spor yaparak, iyi yönlerini keşfederek, sahip olduklarına şükrederek, yalnızlığı kabul ederek kendi tedavi süreçlerine katkıda bulunabilirler. Bunları yapmak kişiye farkındalık kazandıracak ve kendi kendine kalabilmeyi öğretecektir.

Online Psikolog ile Yalnızlık Korkunuzu Yenin

Online Psikolog ile Yalnızlık Korkunuzu Yenin

İlginizi Çekebilir: Klostrofobi Nedir, Beliritileri Nelerdir?

Son zamanlarda pek çok işimizi online platformdan yapabilir olduk. İş görüşmeleri, toplantılar, eğitimler vs. Online bu noktada herkese büyük katkı sunmuştur. Çeşitli meslek dallarının işlerini kolaylaştırmıştır. Psikolojik rahatsızlığa sahip kişiler için online psikolojik destek imkanı da mümkündür. Alanında uzman psikologlardan, psikolojik danışmanlardan online ile görüşmek ve var olan rahatsızlığınızı çözüme kavuşturmak artık çok kolay.  

Jet Klinik, bünyesinde alanında çok başarılı psikologları, psikolojik danışmanları barındıran bir sitedir. Probleminize göre size en uygun psikolog ile çalışmanız mümkündür. Aynı şehirde olmasanız dahi online olarak psikoloğunuz ile görüşebilir ondan destek alabilirsiniz. Siz de yalnızlık korkusu yaşıyor ve bu rahatsızlığı atlatmak istiyorsanız Jet Klinik’te bulunan psikologları inceleyebilirsiniz.

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp