Düşük Kalorili Diyetler


Düşük Kalorili Diyetler
03-02-2021

Kabak detoksu, ananas diyeti, hurma diyeti, lahana çorbası diyeti, sıvı detoksu gibi düşük kalorili diyetler vücudunuzda geri dönülmeyen hasarlar bırakabilir! Bu diyetlerin hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.

Vücudun normal metabolik işleyişini sürdürmek için gerekli olan enerjinin çok altında bir enerji alımı gerçekleştiği zaman fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Örneğin günlük enerji alımı yaklaşık 1200 kalorinin altına düştüğü zaman, vücut yetersiz enerjiye uyum sağlar ve metabolizma hızı azalır. Düşük kalorili diyetler açlık, iştah ve tokluk durumlarını etkileyen düzinelerce hormonal ve kimyasal değişiklikleri tetikler. Sonuçta bu diyetler sonucunda beklenen miktarda ağırlık kaybı sağlanılamaz ve bu diyetlerle kaybedilen ağırlık genellikle geri alınır.

Düşük kalorili diyetler sonucunda ne olur?

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Konstipasyon
  • Menstrual düzensizlik
  • Soğuğa intolerasyon
  • Ödem

gibi yan etkiler meydana gelir. Bu etkiler enerji alımı ne kadar azalmışsa o kadar şiddetli seyreder. Günlük 1000 kaloriden az enerji alan insanlarda safra taşları, GUT hastalığı ve ani kardiyak ölümler gibi çok ciddi etkiler görülebilir. 

Bu sebeple bu tip düşük kalorili diyetleri uygulamaktan kaçınmalı gerekirse diyetisyen desteğiyle sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. 

Yazı içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazıyı Paylaş

Psikoloğa Ücretsiz Soru Sormak İster Misin?

Tüm Soru-Cevapları Gör
jetklinik whatsapp